Foto: SVT/Johan Nilsson/TT
Debattinlägg

”Föräldrar kan isolera sina barn utan konsekvenser”

Publicerad

”Jag har begärt att få ta del av förundersökningen. Men fått avslag, på grund av sekretess. Jag är inte intresserad av personuppgifter. Jag vill granska förundersökningen ur ett barnperspektiv”, skriver debattören.

Om debattören

Ylva Mårtens
Frilansjournalist och mångårig radioproducent av bland annat ”Barnen” i P1.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Imorgon onsdagen den 19 juni svarar utbildningsminister Anna Ekström på den liberale riksdagsmannen Mats Perssons fråga om hur Sverige ska se till att det som hänt barnen i Ystad aldrig mer ska kunna hända.

Tisdagen den 11 juni publicerades min artikel i Expressen, ”Ystadbarnen behandlas inte som fullvärdiga medborgare”. Där föreslår jag bland annat att förundersökningen bör återupptas.

Filmregissören Hanna Sköld berättar en liknande historia.

Pappan isolerade barnen under hela deras uppväxt. Han misshandlade dem och mamman. Barnen fick hemundervisning. Barnen hade endast lite kontakt med yttervärlden.

Någon gång kom det besök till gården. Någon gång fick barnen följa med och handla.

När Hanna var i slutet av tonåren rymde hon och levde som hemlös. Ett äldre syskon hade tidigare rymt. Ett yngre rymde ett år senare.

Tidigare när barnen rymt hade polisen kört hem dem utan att ta reda på något om deras situation. Nu började syskonen berätta. Efter en vecka greps pappan av polisen. Han dömdes till fyra års fängelse 1995.

”När något sånt här händer är det så otroligt mycket skam som växer i en. Jag har pratat, berättat och gjort film. Det har tagit bort min skam. Idag kan jag prata, i alla fall nästan, utan att uppleva skammen. För mig var isoleringen det värsta”, säger Hanna Sköld.

I hennes långfilm ”Granny’s Dancing on the Table” berättar hon om en flicka som växer upp isolerad från samhället och hur man som barn kan överleva en sådan situation.

Föräldrarna i Ystad har hållit sina barn isolerade i många år, kanske under hela deras uppväxt.

I Sydsvenska Dagbladet intervjuas forskaren Staffan Janson expert på barnmisshandel och vanvård. Han är kritisk till att åklagaren lagt ner förundersökningen och befarar att det kan betyda att vi aldrig får svar på hur detta kunde hända.

”Om man gått vidare rättsligt hade man haft stora möjligheter att göra rättspsykiatriska undersökningar av föräldrarna”, säger han.

Jag talar med Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjouren. Även han anser att förundersökningen ska återupptas.

Men samtidigt betonar han att han inte tagit del av utredningen. Det han vet bygger på uppgifter i media. Han kan därför inte bedöma kvalitén i utredningen.

Som det ser ut nu verkar det som att föräldrar utan konsekvenser kan isolera sina barn i åratal.

Enligt Elizabeth Malmstedt, chef för Skolinspektionens enhet i Lund, så kommer inte kommunen heller drabbas av några sanktioner. Hon är helt säker på att det inte kommer gå så långt som till böter för kommunen.

Jag har begärt att få ta del av förundersökningen.

Men fått avslag, på grund av sekretess. Jag är inte intresserad av personuppgifter. Jag vill granska förundersökningen ur ett barnperspektiv.

Jag har överklagat beslutet. I väntan på överprövningen ställer jag några frågor:

Varför bestämdes brottsrubriceringen till kroppsskada?

Varför tog det nästan tre veckor att inleda förundersökningen?

Har personal med specialutbildning vad gäller barnförhör förhört barnen?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.