Anna Kinberg Batra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Det räcker med daltandet, Anna Kinberg Batra”

Opinion ·

”Efter den interna kritiken finns inte längre några ursäkter för den moderata partiledningens tålamod”, skriver Fredrik Lundh Sammeli (S).

Om debattören

Fredrik Lundh Sammeli
Ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Moderaterna fortsätter att dalta med kommuner som smiter från ansvaret att ta emot nyanlända.

Efter den interna kritiken finns inte längre några ursäkter för den moderata partiledningens tålamod.

Socialdemokraterna är tydliga – alla kommuner ska ta ansvar för flyktingmottagandet. Det var ett av våra krav för migrationsuppgörelsen som vi skrev under tillsammans med Miljöpartiet och de borgerliga partierna för lite mer än ett år sedan.

Då var Anna Kinberg Batra klar med att även moderatledda kommuner skulle bära sin del. Sedan dess har det varit annat ljud i skällan från moderaternas ledning.

När moderatstyrda kommuner som Täby, Nacka och Ekerö vägrat ta emot det antal nyanlända som de anvisats enligt lag, har ledande moderater hänvisat till det felaktiga påståendet att regeringen inte gör sitt för att underlätta bostadsbyggandet.

Detta trots att de mest högljudda protesterna har kommit från kommuner som bygger iögonfallande lite.

Agerandet är inte bara svagt, utan skickar dessutom tvetydiga budskap till de kommuner som jobbar hårt för att följa lagen. Den uppfattningen delas även av flera moderata kommunalråd, som i veckan kritiserat både kommunerna som flyr ansvar och den moderata partiledningens passiva hållning i frågan.

Det är anmärkningsvärt att Anna Kinberg Batra och hennes ledning inte ger ett helhjärtat stöd till de som gör allt för att leverera.

Ytterligare ett tecken på Anna Kinberg Batras tvetydiga agerande såg vi i november när hon vid ett besök i Aten uttryckte stort missnöje över EU-länder som vägrar ta ansvar för mottagande av flyktingar. Lika självklart som att alla länder i EU ska hjälpa till i flyktingmottagandet måste alla svenska kommuner hjälpa till.

Att Anna Kinberg Batra inte ställer samma krav på hemmaplan som hon ställer på EU:s medlemsländer är för mig en ekvation som inte går ihop. 

Det stämmer att kommunerna står inför en rad tuffa utmaningar när det gäller mottagandet, men det är inte en anledning att smita undan ansvaret. Det finns många kommuner som har gjort sitt yttersta för att lösa en redan ansträngd situation.

Som en del av migrationsöverenskommelsen lovade regeringen att underlätta bostadsbyggandet.

Arbetet med det är i full gång. Regeringen genomför nu den största bostadspolitiska satsningen på 20 år.

Ett statligt ekonomiskt stöd till byggnation av nya hyresrätter, bostäder för äldre och studentbostäder, samt en bonus till kommuner som bygger fler bostäder är några av de åtgärder som vidtagits.

Migrationsöverenskommelsen gjordes av samtliga partier som närvarade – och då är det upp till alla parter att göra vad de kan för att den ska efterföljas.

Det är därför hög tid för den moderata partiledningen att stå upp för att alla kommuner ska ta sitt ansvar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.