Foto: Christian Hartman
Debattinlägg

”Fransmännen är härdade – valrörelsen fortsätter”

Publicerad
OPINION ·

”Dådet på landets mest ikoniska gata, Champs Elysées, ägde rum samtidigt som de elva kandidaterna i den franska statstelevisionens prestigekanal, en efter en, utsattes för en 15 minuter lång utfrågning”, skriver Staffan Heimerson.

Om debattören

Staffan Heimerson
Tidigare kolumnist i Aftonbladet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vid tidningsståndet intill bageriet i min lilla sydfranska by ögnade i morse de äldre herrarna tidningsrubrikerna och mumlade:

”Ja, det är klart, att med den morgonkyla vi har dag efter dag är årets första jordgubbar från Tanneron i fara …”

Först därefter sa de: ”Och dåren i går kväll på Champs Elysées … vi får vara beredda på att det finns fler som han.”

LÄS MER: Skytten ska ha funnits med på övervakningslista

Detta lugn är bedrägligt. Fransmännen är visserligen härdade av terrordåd. Men det är bara två dagar kvar till första omgången i den nagelbits-spännande första omgången av det franska presidentvalet.

Vem av de 11 kandidaterna vinner på terrordådet – den skräck det skapar?

Det naturliga är att svara: högerpopulisten, EU-fienden, kvasifascisten Marine Le Pen. Hon är en lag-och-ordnings-kandat. Hon vill ha totalstopp på invandringen.

Men nej. En statsvetare jag talade med nu på förmiddagen underströk:

”Det finns bland kandidaterna inga skillnader i ståndpunkt. Frågan är intäkt av dem alla: Vi vet vilken situationen är. Vi vet att det behövs poliser. Ja, vi accepterar det snart två år gamla undantagstillståndet. Vi skyller inte på någon annan.”

Fransmännen känner sin verklighet. De ser ju dag efter dag hur poliser med automatgevär, laddade med skarpa skott, två och två till fots vakar över deras gator. (De röstar, enligt vår lokale polis, på Le Pen).

Det finns heller i Frankrike inte samma egotrippade Facebook-dramatik som i Sverige i samband med en dåres lastbilsdåd på Drottninggatan i Stockholm: kollektivt lidande och sorgemanifestationer.

Typiskt är, att dådet på landets (och världens) mest ikoniska gata, Champs Elysées ägde rum samtidigt som de elva kandidaterna i den franska statstelevisionens prestigekanal, en efter en, utsattes för en 15 minuter lång utfrågning.

Dådet blev känt och programledaren redogjorde för det i två nyktra meningar. Därefter fortsatte utfrågningarna men terrorn blev inte den centrala frågan.

Dock trivialiseras inte allvaret i händelsen. IS har tagit på sig skulden och det talar om ”en av våra soldater”. Denna var kraftigt beväpnad. Gäster på den fashionabla gatans restauranger sökte skydd i källare.

Valrörelsen fortsätter. Både favoriten Emmanuel Macron och Le Pen håller valmöten i dag i vilket dådet blir en central fråga. I morgon är all politisk aktivitet förbjuden för kandidaterna.

Lugnet inför stormen. Utgången är oviss. Men det anses att Le Pen är en av de två som går vidare till finalen den 7 maj. Favoriten Macron däremot är inte säker på att vara en av de två.

Högerkandidaten Fillon, som beslagits med genant tjuvnad, anses ha en stor, tyst konservativ bas som fortfarande kan föra honom fram till presidentposten.

Vänsterpopulisten, kommunisten Melanchon är en joker i leken och kan vålla en överraskning.

En luttrad utrikeskorrespondent sa: ”Jag har skildrat val i Amerika och Bolivia, i Israel och Indien – och aldrig har jag varit med om en sådan ovisshet som i detta franska val.”

Och jordgubbarna från Tanneron, årets första, låter vänta på sig ännu en dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Dödsskjutning i centrala Paris

Mer i ämnet