Helene Bergman och kvinnokamp. TT ”STOCKHOLM 19 790 308 Demonstrationståg för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling vid firandet av den internationella kvinnodagen 8 mars 1979 i Stockholm. Den internationella kvinnodagen (den 8 mars) firas av kvinnogrupper över hela världen. Datumet firas också i FN och i många länder är det en nationell helgdag. Foto: Ragnhild Haarstad / SVD / SCANPIX / Kod: 11014”
Feministen Helene Bergman. Till höger demonstrationståg på internationella kvinnodagen, 8 mars 1979. Foto: Model House / Ragnhild Haarstad / SvD / Scanpix
Debattinlägg

”Vi kämpade för att bli av med kläderna – inte tvärtom”

Slöjan ·

”Det kanske vore på sin plats att vi frihetsälskande kvinnor tar på oss baddräkten/bikinin och protesterar utanför de länders ambassader i Sverige, där Islam är förhärskande, till exempel Iran, Afghanistan och Saudiarabien”, skriver Helene Bergman.
---TEXTEN PUBLICERADES I AUGUSTI 2016---

Om debattören

Helene Bergman
Feminist, journalist, författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hijabälskarna griper första bästa halmstrå för att PR:a hijaben i Sverige. Nu har några dragit igång uppropet #minhijab och protesterar iklädda i hijab framför Franska ambassaden.

Hijabuppropet vittnar om bristande respekt och en skrämmande historielöshet mot oss som varit med om att skapa ett Sverige, där kvinnors frihet sitter i högsätet.

Att kvinnor skulle dölja sina kroppar från hjässan till fotknölarna fanns inte ens på kartan, när kvinnokampen startade i Sverige och i övriga Europa på 1960-70-talen.

Det var då vi slängde våra bh:ar och gav våra kroppar just den frihet vi behövde för att kämpa för våra medborgerliga rättigheter.

Det är nämligen lättare att springa fort ju mindre kläder du har på dig.

Vårt kvinnouppror var att göra oss av med så mycket kvinnoförtryck, inklusive kläder, som möjligt.

Jag har aldrig sett en samlad protest i Sverige mot det kvinnoförtryck som hijaben är symbol för i alla de länder där hijaben, niqaben och burkan är lag.

Där kvinnokroppen ska döljas för att männen annars blir alldeles för upphetsade.

Min fråga är varför kvinnor flyr från dessa länder på grund av det statliga kvinnoförtrycket för att sedan i Sverige, inte bara sätta på sig hijaben, utan också kämpa för att få bära den?

Det vittnar inte om frihet, det vittnar om religiös indoktrinering.

Eller som Milan Bundevic skriver på Facebook:

”Problemet är alla dessa okunniga personer som tror att det är frivilligt. Tror de på fullaste allvar att Afghanistans och Irans kvinnor tog på sig detta frivilligt?

Dessa personer förstår inte att ”frivilligheten” att ta på sig detta plagg handlar om påtryckningar från omgivningen.

…svenska och västerländska människor tror att kvinnor i dessa regioner och från dessa kulturer har ett fritt val likt de västerländska och att de kan säga ifrån... inget kan vara mer fel.”

Den frihet som hijabbärarna, åberopar, skorrar ytterligt falskt i mina öron. Jag tror faktiskt inte på den slags frihet.

Eller som Sara Mohammad skriver:

”Ett hån mot ordet frihet! Ett hån mot miljontals kvinnor och flickor genom åren världen över som har blivit och fortfarande blir piskade, misshandlade, bespottade, fått näsan avskurna, fått syra på sina ansikten, kränkta eller straffade på annat sätt i sin frigörelse kamp från den påtvingade islamistiska klädkoden burkan, slöjan, burkini, niqab, etc...

En ”frihet” som tillfredsställer männens och ”guds” krav på våra kroppar!”

Det kanske vore på sin plats att vi frihetsälskande kvinnor tar på oss baddräkten/bikinin och protesterar utanför de länders ambassader i Sverige, där Islam är förhärskande, till exempel Iran, Afghanistan och Saudiarabien.

Skulle vi resa dit till dessa länder och gå omkring i bikini skulle vi åka i fängelse!

Men här i Sverige är det tillåtet att ta på sig hijab och protestera.

En hijab som kränker den kvinnokamp som gjorde Sverige till, än så länge, kvinnofrihetens land.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.