Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: TT/Bertil Enevåg Ericson/Thommy Tengborg
Debattinlägg

”Fusket ska stoppas”

Opinion ·

”Fusk undergräver förtroendet för hela antagningsprocessen till högskolan och själva värdet av högskoleprovet”, skriver högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Om debattören

Helene Hellmark Knutsson
Högskole- och forskningsminister (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det ska inte förekomma fusk på högskoleprovet. Att fuska bryter samhällskontraktet som bygger på att alla gör rätt för sig och följer de gemensamma reglerna. Det ska få tydliga konsekvenser.

Fusk undergräver förtroendet för hela antagningsprocessen till högskolan och själva värdet av högskoleprovet. Därför måste arbetet med att förhindra fuskarna prioriteras så de inte på sikt förstör möjligheten att använda högskoleprovet som urvalsmetod.

Något som skulle få stora negativa följder för de som behöver en andra chans att komma in på högskolan.

Regeringen införde i somras åtgärder som innebär att de som fuskar på högskoleprovet nu kan stängas av från provet i två år.

En ytterligare åtgärd från regeringen är att myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR, nu kan kräva att provsvaren lämnas på heder och samvete. Något som gör att fusk kan bedömas som brottsligt, där fällande dom ger böter eller upp till sex månaders fängelse.

Dessa nya bestämmelser som regeringen beslutat har redan börjat användas. Målet är både att stoppa pågående fusk och att avskräcka dem som funderar på att bryta mot reglerna.

Vid genomförandet av högskoleprovet i höstas användes flera olika versioner av den kvantitativa provdelen på olika orter där provet skrevs.

Genom analyser av svaren på de olika provdelarna kunde UHR konstatera att ett antal personer hade använt sig av otillåtna hjälpmedel.

Myndigheten har beslutat att inte godkänna provresultatet för 51 personer och att stänga av dem från provet under två år. UHR har också polisanmält samtliga av dessa avstängda provdeltagare.

Regeringen införde åtgärderna som gör det möjligt att stänga av och polisanmäla. Det är positivt att UHR snabbt börjat använda de ändrade föreskrifterna och fångat fuskare vid höstens prov. Men nu behöver arbetet fortsätta.

Här har UHR som ansvarig myndighet för provet en viktig roll och jag förväntar mig ett uthålligt och hårt arbete mot fusk. Jag för också en dialog med myndigheten om arbetet och behovet av eventuella ytterligare åtgärder.

Dessutom ser regeringen över högskoleprovet i stort. Vi vill skapa ett tydligt och rättvist tillträde till högskolan. Idag är reglerna för mycket av ett lapptäcke.

En utredare ska därför lämna ett övergripande förslag om hela systemet för tillträde till högskolan inklusive högskoleprovets roll i mars.

Högskoleprovet ska vara en andra chans för att komma in på högskolan. Det ska inte vara möjligt att fuska sig till en högskoleplats på bekostnad av de som skriver provet utifrån sin kompetens och kunskap.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.