Journalisten och författaren Erik Hörstadius. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Erik Hörstadius: ”Jag blev våldtagen av en kulturkvinna”

Det är bra om #MeToo lett till att män håller fingrarna i styr, men samma regler måste gälla även för kvinnor. Det menar författaren och journalisten Erik Hörstadius, som nu väljer att berätta om övergrepp han själv upplevt.

Sedan MeToo-hösten 2017 har det återkommande rapporterats om män som begår sexuella övergrepp mot kvinnor. Men kvinnor som kränker andra människors kroppsliga integritet förekommer också – det är bara kraftigt underrapporterat, menar Erik Hörstadius, som har egna erfarenheter.

Han berättar att han under en efterfest för ett par år sedan utsattes för en våldtäkt.

– En kulturkvinna som jag inte kände sov över på min soffa. Sen vaknade jag på morgonen av att hon hade sex med mig. Det var helt bisarrt. Nu var jag som tur var singel, men tänk om jag hade varit i ett förhållande? Det hade varit katastrof.

Kände sig aldrig våldtagen

Erik Hörstadius säger sig inte ha fått några men av händelsen, och gjorde därför ingen polisanmälan.

Samtidigt framhåller han att om rollerna varit omvända och det istället varit en kvinna som vaknat av att en man hade sex med henne, så hade händelsen väckt raseri och mannen hade hatats av allmänheten.

– Egentligen så hade jag ju kunnat anmäla henne för våldtäkt, i juridisk mening var det ju det. Självklart får man inte börja ha sex med någon som sover, säger Erik Hörstadius.

Han kände sig aldrig våldtagen. Men det var inte första gången en kvinna tog sig friheter med hans kropp.

– En gång blev jag drogad av några kvinnor på en efterfest. De la något i mitt glas och sen var jag helt väck. Jag kände dem knappt, och när jag vaknade var mina kläder huller om buller på kroppen, vilket var obehagligt. Jag vet fortfarande inte vad som hände den där natten.

”Ska vi inte jaga assholes tillsammans?”

Erik Hörstadius tycker inte att det han själv upplevt går att jämföra med de övergrepp som kvinnor utsätts för av män som har ett fysiskt maktövertag, och han vill inte utmåla sig själv som ett offer.

Däremot vänder han sig emot de fläktar av könskrig som han tycker sig ana i kölvattnet av #MeToo. Vi måste komma ifrån bilden av män som kollektiva djävular och kvinnor som ständiga änglar, menar han.

– Världen kryllar av både tjejer och killar som beter sig olämpligt. Istället för att jaga slafsiga män eller slafsiga kvinnor, ska vi inte bara fokusera på människor som beter sig illa och jaga assholes tillsammans?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer