Second hand-butik. Till höger statssekreterare Anders Kessling, Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kristian Pohl / Regeringskansliet
Debattinlägg

”Extratjänster – inte till för försäljning av secondhandkläder”

Publicerad
OPINION ·

”Extratjänster är en viktig och bra insats som ideella organisationer kan använda sig av. EU:s statsstödsregler gör dock gällande att det måste röra sig om icke-ekonomisk verksamhet”, skriver Anders Kessling, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet.

Om debattören

Anders Kessling
Statssekreterare Arbetsmarknads-departementet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Arbetsintegrerande sociala företag gör ett viktigt arbete för att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden till jobb.

Tomas Bjöersdorff, ansvarig för Erikshjälpens second handverksamhet, skriver på SVT Opinion om försvårade möjligheter för arbetsintegrerande sociala företag att bedriva sitt arbete sedan fas 3 avskaffades.

Regeringen har fasat ut det djupt kritiserade fas 3. Fas 3 var i sin konstruktion dålig för individen, men bra för de arbetsintegrerade sociala företagen.

Eftersom mycket få arbetslösa lämnade fas 3 och kunde vara på sin anvisade plats under mycket lång tid utgjorde konstruktionen en ekonomisk stabilitet för företagen.

Jag förstår frustrationen över att denna har tagits bort, men arbetsmarknadspolitiska insatser måste utgå från individens behov av stöd – inte av anordnarnas behov av en säker inkomst.

Regeringen vill att arbetsintegrerade sociala företag ska bli fler och kunna växa för att hjälpa fler.

Sedan regeringen började fasa ut fas 3 så har en rad andra insatser införts som kommer arbetsintegrerande sociala företag till del.

  • Arbetsträning och förstärkt arbetsträning finns nu att tillgå för personer i jobb- och utvecklingsgarantin.
  • Satsning på fler och växande sociala företag genom medel via Tillväxtverket.
  • Infört möjligheter för bland annat Arbetsförmedlingen att använda sig av riktad upphandling.
  • Höjt taket i lönebidragen och kommer att fortsätta höja dessa till 20 000 kr i månaden.
  • Vi rensar också upp i lönestöden och ersätter flera olika behovsprövade stöd med ett enkelt och mer kraftfullt stöd – introduktionsjobb.

Extratjänster är en viktig och bra insats som ideella organisationer kan använda sig av. EU:s statsstödsregler gör dock gällande att det måste röra sig om icke-ekonomisk verksamhet.

Det innebär för Erikshjälpen och andra liknande organisationers del att det går att använda extratjänster i det sociala arbetet – men inte för försäljning av secondhandkläder.

Det uppstår ofta situationer då vi ser att svårigheten att klassificera och definiera arbetsintegrerande sociala företag från andra företag ställer till problem.

För att skapa ytterligare förutsättningar för att kunna tillvarata arbetsintegrerande sociala företags specifika verksamhet kommer Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen under­söka möjligheten att skapa ett kvalitetssäkrings­system för dessa företag.

En sådan kvalitetssäkring skulle göra det enklare för bland andra Arbetsförmed­lingen att kunna använda de arbetsintegrerande sociala företagen för fler insatser inom det arbetsmarknadspoli­tiska regelverket.

Regeringen är med andra ord inte uppgiven, tvärtom är den fast besluten om att arbetsintegrerande sociala företag fortsatt ska spela en viktig roll på arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.