Foto: Janerik Henriksson/TT
Debattinlägg

”Klara besked: Vi kommer inte att förhandla med SD!”

”Svaret på hur S kommer att göra väntar vi dock fortfarande på. Allt tyder på att S inte kommer att få väljarnas stöd för att regera Sverige i ensamt majestät. Är S då beredda att ta ansvar och diskutera med Alliansen hur Sverige ska styras? Eller kommer S att lämna walk-over och ge mer inflytande till Jimmie Åkesson?”, skriver Michael Arthursson (C).

Om debattören

Michael Arthursson
Partisekreterare Centerpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en artikel i SVT opinion har jag nyligen skrivit om att valrörelsen handlar om värderingar. Om kampen mot misstron och slutenheten, för människovärdet och hoppet.

Att Centerpartiet utifrån den utgångspunkten inte kommer att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Och så frågar jag hur S kommer att agera efter valdagen.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad har skrivit en replik på denna artikel. Hon svarar tyvärr inte på de frågor jag ställt om Socialdemokraternas agerande efter valet. Istället kommer hon åter med frågor till Centerpartiet.

Låt mig svara rakt och direkt på hur Centerpartiet kommer att hantera regeringsfrågan efter valet. Vi ser att Sverige verkligen behöver ett maktskifte. Därför går vi till val för att bilda en ny Alliansregering.

Vi kommer inte att förhandla med SD, och inte göra oss beroende av ett aktivt stöd från SD. Klara besked.

Det finns mycket starka skäl för denna hållning. Den regering som S leder har, trots en stark högkonjunktur, misslyckats med att lösa en rad problem som Sverige står inför.

Vårdköerna har fördubblats sedan S tog makten. Allt större del av de som är arbetslösa tillhör utsatta grupper. Integrationen har misslyckats. De klimatfarliga utsläppen, som minskade rejält under åtta år med Alliansregering, har enligt SCB börjat öka under nuvarande regering.

När människor ser att regeringen trots god ekonomi inte klarar att hålla samman Sverige, så ökar oron, rädslan och grogrunden för missnöje. Detta kan utnyttjas av nationalister och högerpopulister som SD, som letar syndabockar istället för lösningar.

Centerpartiet har i detta val en dubbel uppgift: Dels att få stöd för en ny regering som kan göra något åt vårdköer, bristande integration och hindra att Sverige delas. Dels att stå upp för medmänsklighet och framtidstro istället för främlingsfientlighet och slutenhet.

Svaret på hur S kommer att göra väntar vi dock fortfarande på. Allt tyder på att S inte kommer att få väljarnas stöd för att regera Sverige i ensamt majestät.

Det är också högst sannolikt att Allianspartierna kommer att vara betydligt större än S efter valet. Är S då beredda att ta ansvar och diskutera med Alliansen hur Sverige ska styras? Eller kommer S att lämna walk-over och ge mer inflytande till Jimmie Åkesson?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.