”Det är förödande för en organisation att inte ha en stabil barnmorskegrupp”, skriver Svenska Barnmorskeförbundet apropå nyheten att uthyrningsbarnmorskor kan få 95 000 kronor i månaden. Foto: Lise Åserud/TT
Debattinlägg

”Klart att det sticker i ögonen med 95 000 i månadslön”

”Det är förståeligt att det väcker frustration hos fast anställda barnmorskor att det kan komma en uthyrningsbarnmorska som får 95 000 kronor i lön och som samtidigt kan behöva en del hjälp för att kunna hitta och jobba på arbetsplatsen”, skriver Svenska Barnmorskeförbundet.

Om debattörerna

Mia Ahlberg
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet
Eva Nordlund
Vice ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Barnmorskorna i Örnsköldsvik har fått nog! Inget konkret händer. De vackra ordens tid är förbi och det är något Svenska Barnmorskeförbundet har påtalat under lång tid.

Det här är den verklighet kvinnosjukvården befinner sig i, stor brist på barnmorskor, snabba dyra lösningar och avsaknad av en modern hållbar arbetsmiljö där varje barnmorska lönesätts utifrån kompetens och inte som en ständig bristvara.

Det är förståeligt att det väcker frustration hos fast anställda barnmorskor att det kan komma en uthyrningsbarnmorska som får 95 000 kronor i lön och som samtidigt kan behöva en del hjälp för att kunna hitta och jobba på arbetsplatsen.

Arbetsgivare i många delar av landet avsätter stora summor för att lösa bristen på barnmorskor när de går på sin lagstadgade semester.

En del barnmorskor säljer sina välbehövliga semesterveckor eller så används pengarna till uthyrningsbarnmorskor. Stora kostnader för arbetsgivarna; pengar som istället kan användas under hela året till de fast anställda barnmorskorna.

För inom kvinnosjukvården behövs barnmorskor för att kunna bedriva vård. Det är ett ofrånkomligt faktum att den svenska barnmorskan är den som tar hand om det stora antal födslar som sker i det här landet varje år.

Som bedriver mödravård och eftervård och som befinner sig i många andra delar av kvinnosjukvården.

Det är förödande för en organisation att inte ha en stabil barnmorskegrupp som genom teamarbete och kompetensutveckling också ger upphov till patientsäkerhet och ständig vårdutveckling.

Svenska Barnmorskeförbundet kommer vara mycket aktiva framöver med att konkretisera och föreslå konstruktiva lösningar för att hålla den höga standard svensk kvinnosjukvård har och där barnmorskor är en väsentlig del i det.

Det finns lösningar och det är dags att ta ansvar för att börja skapa en ordentlig förändring och det måste ske nu.

  • Barnmorskors grundlön måste bli bättre och utvecklas över tid.

Det ska synas tydligt i lönekuvertet för en nyutbildad barnmorska att man investerat tid och pengar men det är om möjligt ännu mer akut att de erfarna barnmorskorna måste se en ordentlig löneutveckling.

I förhållande till kompetens och ansvar borde den löneutvecklingen vara tredubbel när pensionen är nådd för en barnmorska.

Svenska Barnmorskeförbundet kan ge stöd till arbetsgivarna med den nationella kompetensmodell som vi utarbetar för att tydliggöra vad en kompetent barnmorska är.

  • Kraftigt förhöjd ersättning för att arbeta obekväm arbetstid (OB ersättning), det ska lönar sig att arbeta skift. En fredagkväll till exempel ger en femtiolapp extra i timmen från klockan 19.00.
  • Arbetstidsmodeller som möjliggör olika sätt att arbeta för den enskilda barnmorskan och ger ersättning i såväl ledighet som lön beroende på barnmorskans livssituation.

Fler barnmorskor behöver överlag dela på obekväma arbetstider men då krävs innovativa lösningar där det blir tydligt att det lönar sig att arbeta skift och samtidigt kan anpassas till olika barnmorskors livssituation och professionella utveckling.

  • Strukturerad kompetensutveckling krävs vilket naturligtvis också leder till stora vinster för såväl patienter som arbetsgivare.

Där har regionerna stora möjligheter att aktivt förbättra situationen. Det finns inga genvägar.

Det handlar om samhällets syn på det viktiga arbete som bedrivs inom sjukvården.

Det handlar om yrkesstolta barnmorskor som drivs av en passion för sitt arbete och som tydligt visar hur en modern väg behöver se ut.

Fotnot: Svenska Barnmorskeföreningen är en del av SRAT – Fackförbundet för akademiker i samhällsbärande professioner

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.