Barnmorskorna på förlossningen i Örnsköldsvik riktar en skrivelse till ansvariga chefer och politiker där man ställer krav på höjda löner. Caroline Jonsengren och Anna Selberg konstaterar att barnmorskorna i Västernorrland ligger näst sist i löneligan i Sverige. Foto: Anna Quayle/SVT

Barnmorskorna i Örnsköldsvik: ”Nu är det nog”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna i Västernorrland ligger i botten av löneligan i Sverige och de anställda på förlossningen i Örnsköldsvik har i flera år kämpat för att få upp sina löner.
Samtidigt erbjuds stafettbarnmorskor 95 000 kronor i månaden för sommarjobb på förlossningen i Örnsköldsvik eller Sundsvall.

– Det blir ju mycket frustration, särskilt när vi har drivit vår lönefråga i så många år, konstaterar Caroline Jonsengren, fast anställd barnmorska på förlossningen i Örnsköldsvik.

I juni i fjol skickade barnmorskorna en skrivelse till ansvariga chefer och politiker där man ställde krav på högre löner och även kom med förslag på finansiering, bland annat via förlossningsmiljarden – öronmärkta pengar från Sveriges kommuner och landsting.

Alla instanser

– Vi har tagit det i alla instanser: facket, politiker, ledningen, allmänheten – alla håller med. Det har gjorts många skrivelser med vackra ord, men ingenting konkret händer, säger Anna Selberg.

Efter att löneerbjudandena för sommaren blev kända, bland annat via en artikel i allehanda.se, där det handlar om mellan 80 000 och 95 000 kronor i månaden, har nu barnmorskorna i Örnsköldsvik trappat upp sina lönekrav. En ny skrivelse har riktats till ansvariga chefer och politiker.

– Där säger vi helt enkelt att det är nog nu. Nu måste det bli bättre, säger Caroline Jonsengren, som själv har 31 000 kronor i månaden.

”Dyrare att ta in egen personal”

Både Caroline Jonsengren och Anna Selberg kommer dock att gå in och ta extra pass under sommaren för att schemat på förlossningen ska gå ihop.

– Vi är inte bemannade för att klara en tolvmånadersverksamhet. I och med att vi är så få, så krävs det att vi också går in och tar extrapass och säljer någon semestervecka, annars kan vi inte hålla öppet, säger Anna Selberg.

Sjukvårdspolitikerna sammanträder – hyrkostnader på agendan

Regionfullmäktige, som sammanträder i dagarna, har frågan om de höga ersättningarna till hyrpersonal – och barnmorskornas skrivelse – på agendan. 

– Vi kommer att titta på det från mitt håll, utifrån strukturen. Hur vi som arbetar med kompetensförsörjningen jobbar med delaktighet och arbetsmiljö för våra medarbetare. Och hur vi bryter beroendet av hyrpersonal, säger Sara Nylund (S), vice regionråd och ordförande i personalutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer