”Kriminalisera terrormedlemskap – ändra alla lagar som behövs”

OPINION · ”Jag undrar om det verkligen är så att ni, Anna Kinberg-Batra och Stefan Löfven, inte har känt till att tiotusentals papperslösa vars utvisningar inte har gått att verkställa befinner sig i Sverige? Det känner nämligen de flesta andra svenskar till”, skriver författaren och journalisten Nuri Kino.

Nuri Kino
Journalist, grundare av organisationen ’A Demand For Action’

Jag slutade rapportera om flyktingar för Sveriges Radio när jag började gömma dem. Jag har jobbat med välgörenhet i så gott som hela mitt liv och jag är för asyl. Jag är för det mångkulturella samhället och jag är emot terrorism.

För några dagar sedan fick jag frågan om jag skulle bli kränkt om jag blev stoppad och tvungen att visa id-kort för att jag är mörkare än genomsnittet. Spontant svarade jag ”ja”.

Varför? Jo, för att laglydiga medborgare med mitt utseende nu kan komma att särbehandlas för att politikerna inte har tagit tag i problemen i vårt samhälle.

I min släkt är inte alla laglydiga; vi är som människor är mest. Jag skulle vilja säga att vi är integrerade; vi lever inte direkt som svennesvennen men har lyckats kombinera de två kulturerna. Dessutom är de flesta av oss stolta svenskar.

Nu när jag har tänkt till känner jag – motvilligt – att jag välkomnar id-kontroller, under kontrollerade former.

En av mina kusiner gick tre dagar efter terrordådet i Stockholm ner i tunnelbanan med sin ryggsäck och ett glatt leende medan han pratade i mobilen. Flera personer blev rädda och lämnade vagnen.

Våra politikers undfallenhet kommer att göra honom identitetslös.

Våra statsråd har visserligen gått ut starkt efter terrordådet i fredags. De har gjort ett fint jobb med att samla oss svenskar kring sorgen.

Men nu är det dags för ett annat slags arbete, det som handlar om vad vi ska göra åt problemen i vårt samhälle. Det ena går nämligen hand i hand med det andra.

Medlemskap i terroristorganisationer måste kriminaliseras. Det är sekter som är ansvariga för folkmord.

Ändra alla lagar som behövs.

I Sverige accepterar vi inte rasism och förföljelse av oliktänkande. Man ska automatiskt mista rätten till asyl och uppehållstillstånd om man förföljer andra.

Unga som blir lurade av terroristgrupper via sociala medier måste få veta att de sympatiserar med personer som kallblodigt dödar barn, säljer barn på sexmarknader, gruppvåldtar barn, slänger homosexuella från skyskrapor, skär huvuden av icke-muslimer och fyller hela tunnlar med lik av muslimer som inte håller med om deras tolkning av islam.

Det är bara några veckor sedan jag skrev att Sverige har rätt att avvisa personer som sympatiserar med terrorister, oavsett om dessa riskerar att förföljas i sina hemländer eller inte.

Migrationsverkets vikarierande generaldirektör replikerade med alarmerande uppgifter.

Regeringen måste nu ge svenska säkerhetstjänster alla resurser som krävs för att hålla terroristsympatisörer under kontroll.

Svenska föreningar och samfund som sympatiserar med terrorister ska mista sina statliga och kommunala bidrag. Den svenska föreningsstrukturen måste alltså ses över.

Anders Ygeman (S) måste kunna redovisa hur han tänker verkställa utvisningar av avvisade. Det han hittills har presenterat håller inte.

Ygeman måste också svara på vad han ska göra åt att man i Sverige i dag kan ha upp till åtta identiteter.

Svenska teleoperatörer måste bistå svensk polis och våra säkerhetstjänster, i dag behöver de inte det. Kriminella och terrorister har lärt sig vilket bolag man ska använda sig av för att inte bli avslöjade.

Jag skulle kunna hålla på i dagar … men det ovannämnda är ändå en bra början.

Jo, en sista mycket viktig åtgärd: Utred vad som hänt alla ensamkommande barn, ungdomar och vuxna som har låtsats vara barn. Många av dem råkar riktigt illa ut när de har lämnats vind för våg.

Reinfeldt (M) sade att vi skulle öppna våra hjärtan, Löfven (S) har sagt många liknande saker. Kan dessa två herrar nu också använda sina hjärtan för att hjälpa de här ungdomarna ur de kriminellas klor.

Avslutningsvis undrar jag om det verkligen är så att ni, Anna Kinberg-Batra (M) och Stefan Löfven (S), inte har känt till att tiotusentals papperslösa vars utvisningar inte har gått att verkställa befinner sig i Sverige? Det känner nämligen de flesta andra svenskar till.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet