Sexövergrepp
Hur kränkande det än känns ÄR alla män potentiella våldtäktsmän, enligt författaren. Arkivbild. Foto: TT
Debattinlägg

”Kvinnor utsatta för sexbrott är en mansfråga”

Tafsande ·

”Så när du blir förbannad över generaliseringar och känner att det för fan inte rör dig. Tänk om. Det rör dig, i allra högsta grad”, skriver Maria Ljuslin.

Om debattören

Maria Ljuslin
lokalpolitiker Vänsterpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hej MAN, är du också trött?

Är du en vanlig, sjyst man som tröttnat på att klumpas ihop med svin och utmålas som en potentiell våldtäktsman bara för att andra manliga svin förgriper sig på kvinnor?

Läs vidare så reder vi ut det hela.

För det första, hur svidande och kränkande det än känns så ÄR du en potentiell våldtäktsman.

Den kvinna som inte antar att alla män är potentiella våldtäktsmän och sedan drabbas får betala dyrt med sin egna kropp och krossad integritet.

Några populistiska antidemokratiska politiker försöker köpa billiga poäng och måla ut våldtäktsmän som sprungna ur en viss identitet. Men både du och jag vet att det inte stämmer.

Tvärtom. Vi kvinnor vet att vi måste akta oss överallt, i alla sammanhang, annars är det vårt fel om något sker.

Vi lärde oss det redan i grundskolan.

Problemet är att de manliga förövarna anonymiseras så till den grad att vi till och med glömmer att det är gruppen män som skapar en otrygg vardag för gruppen kvinnor.

Kanske även du har glömt, att bakom i stort sett varje rubrik om våldtäkt så är det en man som varit förövaren, eller flera män. Din kollega, din polare, din bror, kanske även du i ett ögonblick du helst vill glömma.

Och sanningen är att medan du tröttnat på att tjejen framför dig ser sig oroligt om, på dig, när du går hem på kvällen så måste hon ha nycklarna redo, prata högt på låtsas i mobiltelefonen, snabba på stegen och vara redo för ”tänk om...?”

Alltid vara redo för ”tänk om..?”.

Medan du blir förbannad på att behöva bli ihopklumpad med andra män och aldrig själv skulle tafsa på en kvinna ute på krogen, blir en kvinna tafsad på eller sexuellt ofredad eller våldtagen just ute, på kanske till och med samma krog, av en annan man.

Medan du ruttnat ur på att få läsa om kvinnor som hatar män och blir förbannad på att bli dragen över en och samma kam, så varnar dina manliga bröder våra döttrar för ALLA män.

I klassisk hö-hö-stil trycks det upp T-shirts med texter om att inte komma nära dottern, om du är man, annars möts du av en hagelbössa. För vi vet ju alla vad som händer om en man kommer nära dottern och inte hagelbössan hinner stoppa mötet...

Jag frågar som min föreningskollega Marlene, (tack för din liknelse) vad är skillnaden?

Så är du trött på att bli dömd på förhand? Börja aktivt jobba mot det, som det är nu är det svårt att undvika. Engagera dig i FATTA MAN eller i Män för Jämställdhet eller varför inte starta en egen rörelse?

Börja att säga ifrån när din kollega skämtar sexistiskt, markera mot din vän som börjar gå för långt på krogen och ta det där allvarliga snacket med din son, innan han börjar vistas ute och plussar på statistiken över unga våldtäktsmän.

Så när du blir förbannad över generaliseringar och känner att det för fan inte rör dig. Tänk om. Det rör dig, i allra högsta grad.

Kvinnor utsatta för sexualbrott av män är inte en kvinnofråga, det är en mansfråga. Trots det är det nästan bara kvinnor som hörs i kampen mot detta.

Vad gör du?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.