• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Lamia ElBakkour var hemmafru i Syrien. Nu jobbar hon på fiskfabrik i Bohuslän. Foto: Privat, Marit Hommedal /TT
Debattinlägg

”Hjälp nyanlända kvinnor att få sitt första jobb”

Publicerad

”Mina bästa tips för att få jobb är att sätta upp mål och göra allt för att nå dem. Var trevlig, prata med folk och skaffa svenska kompisar. Då blir det lättare med språket och därmed lättare att hitta jobb”, skriver Lamia AlBakkour, anställd i en fiskfabrik.

Om debattören

Lamia ElBakkour
Arbetar på fiskfabrik

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag var 14 år gammal gifte jag mig med min man och ända tills vi flydde till Sverige var jag hemmafru och hade aldrig jobbat. I Syrien gick jag i skolan i nio år, men jag har inte någon högre utbildning. 

I dag är jag 32 år gammal. Och jag önskar att alla kvinnor som kommer nyanlända till Sverige kan göra som jag gjorde. För det är så mycket bättre att kvinnor arbetar än är hemmafruar.

När man flyttar till ett nytt land måste man jobba. Det är inte bra att sitta hemma och få bidrag, det gör att man blir isolerad. 

Sommarjobb är ett jättebra första steg in på arbetsmarknaden och för att nå dina mål.

När jag fick uppehållstillstånd gick jag på SFI i fyra månader. Vi bodde först i Dalarna och flyttade sedan hit till Bohuslän 2014. Här träffade jag en kvinna som hjälpte mig att få sommarjobb i en kiosk på Smögen. Jag sålde falafel och att få jobba där var så mycket bättre än att gå i skolan.

Förutom att jag för första gången fick en egen lön så blev jag också mycket bättre på svenska. Jag arbetade där i tre somrar innan jag fick fast jobb på en fiskfabrik.

Man måste våga be om hjälp och vara trevlig mot andra. Det behöver faktiskt inte vara svårt att få ett jobb. 

Mina bästa tips är att sätta upp mål och göra allt för att nå dem. Var trevlig, prata med folk och skaffa svenska kompisar. Då blir det lättare med språket och därmed lättare att hitta jobb.

Kanske har det varit lättare för mig än för många andra. Mina söner är ganska stora nu och min man har alltid stöttat mig. Han hejar på mig. 

Jag tänker att det kanske finns folk som vill att det ska vara svårt att få ett jobb, eller som inte har det stödet som jag fått av min man. Det finns ju män som inte gillar att kvinnor jobbar. 

Därför tycker jag att det är viktigt att hjälpa kvinnor ut i samhället. 

När jag flyttade hit så tänkte jag att jag skulle jobba. Idag har jag fast jobb och jag trivs jättebra. Alla mina arbetskamrater och de som bor här i Sotenäs är jättesnälla.

Att ha mål är väldigt bra.Fotnot: Hur ska fler nyanlända få jobb? Det är ett av ämnena som tas upp i programmet Opinion Live den 19 april 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

opinion

Mer i ämnet