Foto: Delil Souleiman/Polisens förundersökningsprotokoll/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)Debattinlägg

”Låt proffsen ta hand om IS-återvändarna”

Uppdaterad
Publicerad
”Politiker kan inte, igen, vara så oförberedda och tro att det går att förändra tankekulturen hos återvändarna genom att ge dem bostäder och jobb”, skriver Rusz.

Om debattören

Eva Rusz
Trauma- och stresshanteringsexpert inom FN, psykolog och psykoterapeut

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Många av våra politiker har inga akademiska kunskaper om hur mänskliga beteenden kan förändras.

Ändå ska dessa, återigen, besluta hur Sverige ska ta hand om de återvändande IS-krigarna och deras familjer och barn.

Sveriges politiker och den svenska regeringen måste sluta vara så naiva och godtrogna! De kan inte, igen, vara så oförberedda och tro att det går att förändra tankekulturen hos återvändarna genom att ge dem bostäder och jobb.

Det krävs en noga genomtänkt handlingsplan med konkreta verktyg som vilar på vetenskaplig grund för att de återvändande IS-terroristerna ska förmås ändra sina tankar och känslor.

Det finns i runda slängar minst tiotusen psykologer och psykiatriker i Sverige som besitter akademiska kunskaper om hur hjärnan kan ”omprogrammeras”.

Det är faktiskt dags att alla dessa sticker ut hakan, kliver ut ur sina garderober och begär att regeringen ger dem ansvar för att utforma handlings- och behandlingsstrategier för hur återvändarna ska tas emot och avprogrammeras.

Idag är neurovetenskapen i globalt fokus. Vi beteendevetare förstår hur olika känslomässiga system inom oss kan ”kidnappas” och programmeras ”fel” – men också hur de kan avprogrammeras.

Sveriges politiker måste utnyttja den akademiska kompetens som finns, för att motverka att IS tankekultur fortsätter att växa här hemma.

Varken fängelstraff eller hjälp till bostad bör prioriteras.

En ”kidnappad” hjärna behöver hjälp att omvändas genom specifika tanke- och beteendeinriktade träningar. Och att prata en radikaliserad person till att tänka om kräver tid, mycket tid.

Återvändarna kommer inte hit för att de har ändrat sitt tänkande. De återvänder för att de besegrades. Ett faktum som kan utlösa ännu mer hatfulla tankar och känslor.

Och det är hatfyllda, svartvita tankar som ligger bakom de till synes obegripliga och bestialiska våldsdåd som IS gjort sig kända för.  Det är en djupt inprogrammerad tankekultur – men den går att stoppa!

Vi beteendevetare har en mängd olika så kallade verktyg som, tillsammans med aktuell hjärnforskning, kan bygga professionella och beteendekorrigerande program.

Det går att ge också återvändande IS-krigare logiska och förnuftiga tankar med respekt för människors liv, relationer och religioner.

Men då måste Sveriges politiker våga stå upp för och tydligt uttrycka vilka värdegrunder vårt land vilar på. Våga uttrycka vad som är rätt och fel istället för att sticka huvudena i sanden och idka strutspolitik.

Jag vet att det går att förändra tankar med rätt kunskap.

Men det går inte, att förändra tankar med fortsatt okunskap.

Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live torsdag den 21 februari, klockan 22:00 i SVT1. Medverkar gör bland andra Hanif Bali (M), Rasmus Ling (MP), Magnus Ranstorp och Mikael Westerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.