”Media kapade metoo för att bedriva dålig journalistik och ett ogrundat drev mot Benny”, säger dramatikern Margareta Garpe, mitten. Till vänster, skådespelaren Leif Andrée. Foto: Vilhelm Stokstad, privat, Claudio Bresciani / TT

Kollegernas ilska över granskningen av Benny Fredriksson

Kritiken mot Aftonbladets granskning av chefen för stadsteatern Benny Fredriksson är hård från tidigare kolleger.
– Det var ett drev, de var ute efter skandalerna. Jag sa att jag har inget ont att säga om Benny Fredriksson och då var det inte intressant, säger skådespelaren Leif Andrée inför kvällens Opinon live.

Benny Fredriksson lämnade Kulturhuset stadsteatern i december 2017 efter en granskning av tidningen Aftonbladet. I granskningen framställdes Fredriksson som en diktator som styrde teatern som ett terrorvälde.

Skådespelaren Leif Andrée är en av Fredrikssons tidigare kolleger som i kvällens Opinion live berättar om tiden före och efter Aftonbladets granskning.

– Jag har inget ont att säga om honom som chef. En chef kan inte vara vän med 450 personer på teatern, det går inte. Men han gjorde storverk med verksamheten, det vet alla. Visst kunde han vara tuff, men fick jag kritik kunde jag ta det, säger han.

Han är arg på mediernas behandling av Fredriksson. En behandling han beskriver som ett fruktansvärt drev.

– Jag blev själv uppringd och lovad anonymitet och källskydd om jag uttalade mig. Då sa jag att jag inte ville vara anonym, att de kunde stoppa upp det där källskyddet nånstans och att jag inte hade något ont att säga om Benny. Då var det inte intressant för journalisten, säger han.

Även dramatikern och regissören Margareta Garpe kritiserar granskningen och hur medias agerade.

– Media kapade metoo för att bedriva dålig journalistik och ett ogrundat drev mot Benny. Flera tidningar hängde på, det var inte bara Aftonbladet. Det här med anonyma källor är väldigt problematiskt. Det ställer extra höga krav på publicister att de tar ansvar och kontrollerar och bedömer sina källor. Det gjorde de inte här, säger hon.

Tidigare ansvarige utgivaren för SVT:s Uppdrag granskning, Nils Hanson, håller delvis med Margareta Garpe.

– Kritiken verkade vara väl underbyggd när det gällde hans ledarstil. Men det blev problem med alla anonyma exempel som drogs upp. Det är exempel som man vet skadar den som utsätts. Då måste man som publicist vara väldigt noga med att säkerställa att uppgifterna stämmer och se till att den utpekade för bemöta anklagelserna.

Benny Fredriksson avböjde att svara i Aftonbladets granskning och hänvisade till Ingela Lindh, vd för Stockholms stadshus.

Aftonbladet har tidigare försvarat sin granskning till SVT Nyheter.

– Vi har gjort en gedigen och saklig granskning av Sveriges största kulturinstitution, sa kulturchefen Åsa Linderborg då.


Fotnot: Leif Andrée och Margareta Garpe medverkar i Opinion live som direktsänds i SVT Play och SVT1 kl 22.00 torsdag 22 mars .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer