Sarah Dawn Finer, som spelat med i uppsättningen av Cabaret på Stadsteatern, är en av dem som berättar om sina känslor efter dödsbudet. Foto: Morgan Norman

Så minns Kultursverige Benny Fredriksson

Publicerad

En person med stor betydelse för kulturlivet i Sverige och Stockholm. Men också en varm och inspirerande samtalspartner.
Så beskrivs Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, av vänner och kollegor efter sin bortgång.

– Jag sörjer en vän. En person som gjorde väldigt mycket för svensk teater, säger Madeleine Sjöstedt, före detta kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till Dagens Nyheter.

På Twitter skriver sångerskan och skådespelaren Sarah Dawn Finer, som spelat i uppsättningen av ”Cabaret” på teatern, att det inte finns ord för det som har hänt. Även sångerskan Lisa Nilsson sörjer Benny Fredriksson i ett inlägg på Twitter.

”Käre vän och teaterchef. Jag är bortom förstånd, förtvivlad och chockad över din hastiga bortgång”, skriver sångerskan.

”Inspirerande och irriterande”

För Peter Jöbacks karriär var kontakten med Fredriksson betydelsefull.

”Vi hade många fina samtal du och jag och du stöttade mig i mitt konstnärskap och mina visioner som artist”, skriver sångaren på Instagram.

Även skådespelarna Sofia Ledarp, Helena af Sandeberg och dramatikern Jonas Gardell uttrycker sin sorg på Instagram.

”Benny Fredriksson var en inspirerande, irriterande, utmanande och uppmanande underbar vän och arbetskamrat. Han fick mig en gång i världen att börja skriva pjäser och Benjamin i Ömheten/Torka aldrig tårar fick sitt namn efter honom”, skriver Gardell.

I tolv år arbetade Benny Fredriksson vid Riksteatern och Stockholm stadsteater. 2002 blev han institutionens teaterchef och från 2013 till slutet av 2017 var han vd för Kulturhuset Stadsteatern. SVT:s vd Hanna Stjärne understryker vad Fredriksson betytt för Kultursverige.

”Sörjer en varm, alltid intresserad samtalspartner. Med stort och passionerat avtryck i svenskt kulturliv har Benny Fredriksson lämnar oss alldeles för tidigt”, skriver hon på Twitter.

Förändrat Kulturhuset Stadsteatern

Även DN:s kulturchef Björn Wiman betonar Fredrikssons betydelse för kulturlivet.

”Svensk teater hade inte varit det den är i dag utan Benny Fredriksson. Sedan han tillträdde som chef för Stockholms stadsteater 2002 har han i grunden förändrat institutionen”, skriver Wiman.

I Expressen skriver Gunilla Brodrej att teaterchefen byggde upp något fantastiskt mitt i huvudstaden.

”Det viktigaste Benny Fredriksson gjorde gällde publikarbetet – att göra teatern till allas teater. Alla i salongen skulle känna sig välkomna och ingen skulle känna sig mindre värd”.

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius konstaterar att Fredriksson gjorde Stadsteatern till Sveriges största och mest betydande teater genom att sänka trösklarna för besökarna och tilltala alla samtidigt som kritikerna uppskattade uppsättningarna.

Avgick i december

Den 7 december avgick han från sin tjänst som vd på Kulturhuset Stadsteatern efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Benny Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien. Han blev 58 år.

Fakta: Benny Fredriksson

Visa

Mellan 1979 och 1982 gick Benny Fredriksson på scenskolan i Stockholm. Som skådespelare medverkade han bland annat i teateruppsättningarna ”Kaos är granne med Gud”, ”Lång dags färd mot natt”, ”Minns du den stad?” och i tv-serien ”Sammansvärjningen”.

Regidebuten kom 1991 med Jonas Gardells ”Lena och Percy Präriehund”. På flera olika scener regisserade Benny Fredriksson ett 20-tal föreställningar, däribland ”Spindelkvinnans kyss”, ”Piaf”, ”Kärlek på flykt” och ”Amadeus”.

1996 blev Benny Fredriksson konstnärlig ledare för Parkteatern. Fem år senare tog han sig an posten som ensemblechef innan han året efter blev chef för Stockholms stadsteater. Under sina tolv år som teaterchef hade 381 produktioner premiär.

2013 tillträdde Benny Fredriksson som vd för Kulturhuset Stadsteatern. Han drev sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern och jobbade för ett öppet kulturhus. Han avgick från tjänsten 2017 efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter.

Källa: Nationalencyklopedien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Benny Fredriksson 1959-2018

Mer i ämnet