Maria Ferm och Jonas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen. Foto: Pressbild
Debattinlägg

”Moderaternas önskan om nyvalskaos gynnar inte Sverige”

Publicerad
OPINION ·

”Sverigedemokraterna är ett parti som ifrågasätter något så grundläggande som respekten för mänskliga rättigheter och som inte vill värna vår planet och miljö. Därför är Moderaternas utspel mycket problematiskt”, skriver Maria Ferm och Jonas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.

Om debattörerna

Maria Ferm
Gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen
Jonas Eriksson
Gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige behöver stabilitet och framtidstro. Vi ser en allt mer osäker omvärld med kriget i Syrien, Rysslands annektering av Krim, där USA:s tillträdande president hotar att dra landet ur Parisavtalet, och där Storbritanniens utträde ur EU skapar osäkerhet om framtiden för många.

I ljuset av detta framstår Moderaternas utspel om att i praktiken fälla regeringen med stöd av SD genom att lägga fram en alliansbudget före valet som högst oansvarigt.

Det finns mycket att säga om vad det skulle innebära för Sverige att ett år innan val orsaka en politisk kris.

Vi kan konstatera att Anna Kinberg Batras borgerliga kollegor i Centerpartiet och Liberalerna omgående nobbade förslaget, med träffande beskrivningar som att det skulle ”slunga in Sverige i en politisk cirkus” och skapa ”nyvalskaos” finns det inte mycket att tillägga.

Möjligtvis att det visar på Anna Kinberg Batras svaga ledarskap.

Men minst lika allvarligt som att det riskerar att skada Sverige, är det faktum att de i praktiken tar in Sverigedemokraterna i den politiska värmen genom att öppna för regerande med deras aktiva stöd.

Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti med rötter i vit-makt rörelsen. Som om inte det vore illa nog har deras ledande företrädare gång på gång visat på ett fruktansvärt dåligt omdöme och unken människosyn genom deras uttalanden.

Deras andre vice talman har sagt att judar och samer inte är svenskar. Deras talesperson i rättspolitiska frågor är misstänkt för misshandel. Deras ledande företrädare anklagar myndigheter för att sprida propaganda om klimathotet.

Som parti röstade de mot Parisavtalet i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna har med all önskvärd tydligt visat att de inte är ett parti som alla andra.

Sverigedemokraterna är ett parti som ifrågasätter något så grundläggande som respekten för mänskliga rättigheter och som inte vill värna vår planet och miljö. Därför är Moderaternas utspel mycket problematiskt.

En regering som arbetar för jobb och utveckling, hållbarhet och humanitet kan inte stödja sig på Sverigedemokraterna. Sverige gynnas av att vi ställer om och prioriterar klimat- och miljöfrågor.

Sverige gynnas av att vara inkluderande och välkomna människor som kommer hit för att leva och arbeta. Sverige gynnas när vi prioriterar våra barns utbildning före skattesänkningar. Sverige gynnas av stabilitet och utveckling.

Miljöpartiet är en brobyggare i svensk politik som söker både breda lösningar och uppgörelser över blockgränserna.

Det visar vi varje dag i kommuner och landsting där vi är med och styr. Det visar vi även genom att i regering axla ansvaret för breda uppgörelser över blockgränserna.

Det kommer Miljöpartiet att fortsätta med, och det är mer angeläget än någonsin när Sveriges oppositionsledare hellre ser politiskt kaos än breda lösningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.