Höger: Ulf Bergström, ordförande för Republikanska föreningen. Vänster: Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia,Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill på vid firandet av Victoriadagen på Borgholm. Foto: Mikael Fritzon/TT
Debattinlägg

”Med en mindre kungafamilj kommer ett mindre apanage”

”Vi anser att detta beslut måste påverka apanagets storlek, och det är dags att våra politiker en gång för alla tar sig an denna fråga och faktiskt sätter gränser för hur familjen Bernadotte ska kunna leva på svenska skattebetalare”, skriver debattören.

Om debattören

Ulf Bergström
Ordförande för Republikanska föreningen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag meddelade hovet att kungen beslutat att begränsa antalet kungliga titlar, och därmed göra Carl Philips och Madeleines barn till vanliga medborgare som inte längre ingår i den så kallade kungliga familjen.

Republikanska föreningen har länge arbetat för att begränsa antalet personer som har rätt till apanaget, som de senaste 10 åren har ökat mycket snabbt.

Syftet med beslutet är, enligt hovet, att klargöra vilka personer inom kungafamiljen som kan förväntas utföra officiella uppdrag som anknyter till statschefsämbetet.

Enligt lag är det i första hand statschefen som har de officiella uppdragen, vid förhinder inträder gällande tronföljd, varför endast Carl Gustaf Bernadotte bör få ta del av apanaget.

Att vår statschef låtit sina barn utföra officiella uppdrag skapade en situation där det kunde vara svårt att veta vem som faktiskt representerade Sverige i en given situation.

På hovets pressträff tidigare idag lät man meddela att apanaget inte kommer att påverkas av detta beslut.

Tvärtom så anser vi att detta beslut måste påverka apanagets storlek, och det är dags att våra politiker en gång för alla tar sig an denna fråga och faktiskt sätter gränser för hur familjen Bernadotte ska kunna leva på svenska skattebetalare.

Förra året lät Konstitutionsutskottet meddela att det ska tillsättas en utredning som bland annat syftar till att se över vilka personer i kungafamiljen som har rätt att utföra offentliga uppdrag och därmed också får ta del av apanaget.

Utredningen ska ske i samråd med hovet, och förväntas få sina direktiv nu i höst. Vad man nu gör i och med detta beslut är att föregå utredningen och ta saken i egna händer.

På så vis kan man visa upp en bild av en monarki som vill vara modern och folklig.

Detta rimmar dock mycket illa med verkligheten, då vi har en statschef som ville ha kvar religionstvånget i successionsordningen när stat och kyrka skildes år 2000, och som motsatte sig kvinnlig tronföljd in i det sista.

Monarkin är varken modern eller folklig. Den är i själva verket det motsatta – konservativ och elitistisk.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.