Prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Madeleines och Carl Philips barn kommer inte att tillhöra kungahuset

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf har bestämt att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset. Därmed fråntas de sina titlar som kungliga högheter, något som innebär färre uppdrag och plikter.
”Våra barn får nu en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv”, skriver prinsessan Madeleine på Instagram.

Kungahuset krymper. Det är en konsekvens av kung Carl XVI Gustafs beslut om att prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn samt prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset.

Barnen, prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, kommer även i fortsättningen att vara medlemmar av kungafamiljen men fråntas sina ställningar som kungliga högheter. Därmed får de också färre plikter.

Kungabarnen kommer däremot att få behålla sina titlar som prins och prinsessa samt de hertig- och hertiginnetitlar som de har fått av Carl XVI Gustaf.

– Syftet med det här beslutet är framför allt att göra det tydligt vad som är statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i den kungliga familjen som ska förväntas ha sådana offentliga åtaganden på kungens uppdrag, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll på en pressträff.

Prinsessan Madeleine: ”Våra barn får en större möjlighet”

På Instagram kommenterar prinsessan Madeleine beslutet:

”Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver hon.

Prinsessan Madeleine kommenterar kungens beslut på Instagram. Foto: Skärmdump från Instagram

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommenterar även de dagens beslut på Instagram:

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar”, skriver de bland annat.

Barnen kommer inte att få apanage

Enligt Fredrik Wersäll kommer prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn att uteslutas från apanaget.

– De kan inte förväntas få sina levnadsomkostnader i någon utsträckning täckta av anslaget till hovet.

Storleken på apanaget till kungahuset minskar inte. Däremot väntas anslagen till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip minska.

Tronföljden påverkas inte av dagens beslut utan regleras av successionsordningen.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommenterar dagens beslut på Instagram. Foto: Skärmdump från Instagram

Storleken på kungafamiljen en av anledningarna

Bakgrunden ska bland annat vara storleken på kungafamiljen.

– Vi har en stor kungafamilj. Inklusive nästa generation så ingår för närvarande tio personer i tronföljden. Frågan om vilka inom familjen som ska ha uppdrag som officiella företrädare för Sverige har uppmärksammats i ett tillkännagivande från Konstitutionsutskottet som bland annat handlade om fördelningen av anslaget till hovet. Det här beslutet är följden av en diskussion som under ett antal år har pågått inom den kungliga familjen, säger Fredrik Wersäll.

Samtidigt innebär det begränsningar att vara medlem av kungahuset.

– Med den positionen som kunglig höghet följer vissa inskränkningar i möjligheten att ta anställning, bedriva näring och skaffa sig utbildning och sådant som behövs för att värna oberoendet för kungliga högheter.

H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet.

H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.

Prins Alexander (Hertigen av Södermanland), Prins Gabriel (Hertigen av Dalarna), Prinsessan Leonore (Hertiginnan av Gotland), Prins Nicolas (Hertigen av Ångermanland) och Prinsessan Adrienne (Hertiginnan av Blekinge) kommer även fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats av H.M. Konungen.

H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater.

DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt
H.K.H. Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar.

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron.

Kungahuset:

 • Konung Carl XVI Gustaf (f. 1946)
 • Drottning Silvia (f. 1943)
 • Kronprinsessan Victoria (f. 1977)
 • Prins Daniel (f. 1973)
 • Prinsessan Estelle (f. 2012)
 • Prins Oscar (f. 2016)
 • Prins Carl Philip (f. 1979)
 • Prinsessan Sofia (f. 1984)
 • Prinsessan Madeleine (f. 1982),
  gift med herr Christopher O'Neill (f. 1974)
 • Prinsessan Birgitta (f. 1937)

Den kungliga familjen:

 • Prins Alexander (f. 2016)
 • Prins Gabriel (f. 2017)
 • Prinsessan Leonore (f. 2014)
 • Prins Nicolas (f. 2015)
 • Prinsessan Adrienne (f. 2018)
 • Prinsessan Margaretha, Fru Ambler (f. 1934)
 • Prinsessan Désirée, Friherrinna Silfverschiöld (f. 1938)
 • Prinsessan Christina, Fru Magnuson (f. 1943),
  gift med generalkonsul Tord Magnuson (f. 1941)

Källa: Hovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.