Karin Lennmor, tidigare chefredaktör för Svensk Damtidning, säger att det är ett ”stort och oväntat steg” att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra det svenska Kungahuset. Foto: Svensk Damtidning/Anders Wiklund/TT

Karin Lennmor: ”Ger dem en chans att leva ett vanligt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn ska inte längre tillhöra det svenska kungahuset, meddelade hovet på måndagen. Karin Lennmor, tidigare chefredaktör på Svensk Damtidning och krönikör på Expressen, säger att det är ovanligt att kungahus gör på det här sättet.

Det svenska hovet meddelade under måndagsförmiddagen att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset.

– Det är ett fantastiskt stort och oväntat steg. Det är ovanligt att kungahus gör på det här sättet, säger Karin Lennmor, tidigare chefredaktör på Svensk Damtidning och nu krönikör på Expressen.

Prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne kommer fortsättningsvis att tillhöra kungafamiljen. Lennmor tror inte att beslutet kommer att betyda så mycket för själva kungafamiljen.

”Frigöra från de kungliga bojorna”

Karin Lennmor säger att beslutet handlar i grunden om omsorg av barnen.

– Att frigöra dem från de kungliga bojorna och det ger dem en chans att leva ett någorlunda vanligt liv. Jag tror faktiskt att det endast är för att man värnar om barnen, att de får en friare och enklare uppväxt. Observera att Victoria och Daniels barn finns fortfarande med i representationsgruppen.

Hur kommer det märkas att barnen inte länge är en del av kungahuset?

– I början kommer vi inte märka av det alls. De här barnen är fortfarande små, men på sikt när de växer upp kommer vi säkert märka att de kommer vara friare och mer självständiga i till exempel sina yrkesval, säger Lennmor.

Tronföljden kommer däremot inte att påverkas av beslutet, då den följer Successionsordningen.

Republikanska föreningen glada över beskedet

Även historikern Dick Harrison blev förvånad över kungens beslut.

– Det här var inte väntat. Det är ett oväntat drag. Man kan givetvis spekulera i varför. Det kan helt enkelt vara så att kungafamiljen vill ge sina barn ett lugnare liv. Men det är dessutom så att det här reducerar antalet människor som kommer kunna ta över tronen, men det här regleras också via grundlagen. Bortsett från det kommer det här säkert inte få några större konsekvenser, säger han.

På Republikanska föreningen gläds man åt nyheten att kungahuset krymper.

– Det är ju på tiden. Vi vill avskaffa det helt och hållet men det här är ett steg på vägen, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer