Till vänster en patient med misslyckad näsoperation. Gabriella Kaya lever med en ständig känsla av att kvävas. Efter två misslyckade näsoperationer på en privat klinik är hålen inne i hennes näsa bara några millimeter stora. Hon blev lovad en operation som skulle vidga hennes luftvägar på Karolinska universitetssjukhuset, men nu har sjukhuset fattat ett policybeslut att inte hjälpa skönhetsopererade patienter. // Till höger en bröstoperation i Venezuela. FILE – In this Jan. 22, 2007 file photo, a plastic surgeon performs breast implant surgery in Caracas, Venezuela. Venezuela is offering free surgeries for women to remove faulty French-made breast implants, the country's top health official said on Tuesday Dec. 27, 2011. France's health system has recommended that women with the PIP implants get them replaced, and has agreed to pay for surgeries. In Brazil and Argentina, however, health officials just recommend checkups. (AP Photo/Leslie Mazoch, File) // Om materialet PIP: De franska implantaten Poly Implant Prothese (PIP) såldes till omkring 300.000 kvinnor världen över innan det avslöjades att implantaten innehöll en typ av silikon som inte var godkänd. Implantaten kan lättare spricka med risk för att silikonet sprider sig i kroppen med svåra hälsoproblem som följd.
Till vänster en patient som genomgått misslyckade näsoperationer. Till höger plastikkirurgi där skadliga implantat byts ut. Foto: Vlada Cakic / SVT / AP Photo / Leslie Mazoch / TT
Debattinlägg

”Skönhetsindustrin skadar”

Opinion ·

”Att det finns vårdgivare inom landstingsvården som anser att ”man har sig själv att skylla”, gör det inte lättare att hitta korrigeringsalternativ för skador som kanske vanställt kroppen för all framtid. Samhällsekonomiskt är det inget annat än en katastrof att bli vägrad korrigeringsvård för skador uppkomna av oseriösa klåpare!”, skriver Mia Berg.

Om debattören

Mia Berg
PatientPerspektiv

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vår förening PatientPerspektiv är Sveriges första förening för vårdskadade och deras anhöriga.

Patienter som skadats i olika utsträckning, vissa invalidiserade för livet och andra med trauman och rädsla för vården på grund av vad de genomgått, kommer till oss för hjälp.

Vi ser allt från operationsskador till misslyckad tandvård till usla bemötanden som lägger än större trauma på en redan skedd skada.

Allt sker i vården och bland de myndigheter som är inblandade i vårdskador. Trots alla fina löften om hur dessa sätter patienterna i fokus.

Flera av våra stödvänner har fått sina skador i skönhetsindustrin. En industri som växer snabbt och som närs av den allmänna osäkerhet kring individen som råder i dagens samhälle av påklistrad lycka och yta.

Är du vacker är du också lycklig.

Den lilla knölen på näsan står i vägen för din lycka. Om bara din mage var lite plattare skulle du bli lycklig. Bilder som påtvingas oss dagligen. Särskilt om du är ung. Just unga står för en stor del av alla skönhetsingrepp idag.

Ungdom hör ihop med osäkerhet.

Vi letar efter en egen identitet och det är lätt att ryckas med och påverkas av alla snedvridna ideal vi matas med. Som ung, och framför allt som förälder till en ungdom som vill skönhetsoperera sig, är det än viktigare att stå stadigt i de beslut som tas.

Mer än något annat är det viktigt att göra ordentlig research kring kliniken och de som utför ingreppen där.

Skönhetsindustrin är en egen liten verkstad, men som inte alltid behöver följa samma strikta regelverk som den ”vanliga” vården gör.

Det finns behandlingar som får göras av vem som helst. Helt utan certifieringar eller krav på tidigare kunskap eller utbildning.

Detta öppnar upp för en hel del oseriösa ”vårdgivare” som ser chansen att tjäna snabba pengar. Dessa oseriösa vårdgivare som om något går snett och du får en vårdskada, kommer att göra allt i sin makt att förneka några fel.

Som kan bli hotfulla om du kräver din rätt. Som tar till alla fulknepen i boken och smutskastar dig bland sina kolleger så du får svårt att bli trodd och få den fortsatta vård som krävs. Jo. Det händer. Och det händer fler än en kan jag berätta.

Det som skulle blivit din nyfunna lycka byts snabbt till en mardröm utan slut.

I föreningen finns de som i tonåren skadats av skönhetsoperationer och tvingats kämpa för sin rätt till vård resten av sina vuxna liv. Ofta helt utan ekonomisk ersättning kan tilläggas.

Att det sedan även finns vårdgivare inom landstingsvården som anser att ”man har sig själv att skylla” i dessa fall, gör inte saken lättare att hitta korrigeringsalternativ för skador som kanske vanställt ens kropp för all framtid. Som kan ha lagt psykiska problem på toppen av allt elände.

Rent samhällsekonomiskt är detta inget annat än en katastrof, att bli vägrad korrigeringsvård för skador uppkomna av oseriösa klåpare!

Hade landstingsvården tagit hand om skadorna på ett tidigt stadium, hade patienterna kanske istället kunnat vara arbetsföra, mått bättre och kunnat bidra till samhället.

Sist men inte minst, kom ihåg att oseriösa och oproffsiga kliniker kan fortsätta just för att kunderna fortsätter komma.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.