Läkarna på Karolinskas öron-näs-och halsklinik har fått in flera patienter med allvarliga funktionella och kosmetiska besvär efter kirurgens näsoperationer. Näsan till vänster har ingen koppling till personerna i artikeln. Foto: TT & SVT

”Det känns som jag ska kvävas”

Uppdaterad
Publicerad

Hon ville fixa näsan men skönhetsoperationen slutade med frakturer i ansiktet, bölder och för trånga andningshål. Nu kan hon inte andas genom näsan längre och lever med ständig trötthet.

Sara drömde om en lite smalare och finare näsa. Hon sparade ihop pengar till en näsoperation på Nackakliniken utanför Stockholm och i december 2015 var det dags.

Hon valde kliniken efter att ha sett plastikkirurgens operationsfilmer på nätet.

Misslyckade skönhetsoperationer

Kirurgen visade henne bilder på hur näsan skulle bli efter operationen och Sara kände sig trygg med att allt skulle gå bra. Men så blev det inte.

– När gipset togs av blev det en konstig tystnad i rummet. Jag började gråta när jag såg mig i spegeln. Jag såg ut som ett monster, berättar Sara.

Efter operationen var Saras näsa sned och den ena näsborren var intryckt. Hennes hud var infekterad och det gjorde ont i ansiktet och huvudet.

Kan inte andas genom näsan

Men det värsta var andningsproblemen. Näsöppningarna inne i näsan var så trånga att hon inte längre kunde andas. Hon lyfter på huvudet och vi får kika in i hennes näsa. Hålen därinne är små som riskorn.

– På nätterna vaknar jag upp med en känsla av panik. Det känns som att jag ska kvävas. Jag måste sova med öppen mun och det gör mig otroligt torr i munnen. Jag får sprickor i läpparna, tungan och gommen.

Man hör på Saras röst att näsan är täppt. Det låter ungefär som när man är väldigt förkyld. När hon äter måste hon ta pauser mellan tuggorna och andas eftersom hon inte får tillräckligt med luft om hon tuggar med stängd mun.

LÄS MER: Plastikkirurg anmäld för sina näsoperationer – patienterna har svårt att andas

Togs inte på allvar

Efter den första operationen fick Sara veta att hon skulle ha tålamod med läkeprocessen men när smärtan inte avtog med tiden kontaktade hon kliniken för att boka ett återbesök hos läkaren.

– Varje gång jag ringde fick jag höra att allt var normalt och att jag bara var överkänslig och inbillade mig.

Frakturer i ansiktet

Till slut fick Sara en ny operation men inte heller den lyckades.

När hon sökte hjälp på Karolinska universitetssjukhuset upptäckte man att Sara hade fått flera frakturer i ansiktet.

– Plötsligt var hela rummet fullt av läkare som ville se på mig. De undrade varför plastikkirurgen hade knäckt benen på kinden och under ögonhålan. När de fick höra var jag hade opererats suckade de och sa: ”en till”.

Anmäld av både läkare och patienter

Sedan 2008 har det kommit in 28 anmälningar och larm till myndigheterna om kirurgens näsoperationer. Det handlar om minst ett 40-tal patienter med bland annat frakturer, infektioner, nervskador och just andningssvårigheter.

Läkarna på Karolinskas öron-näs-och halsklinik har fått in flera patienter med allvarliga funktionella och kosmetiska besvär efter kirurgens näsoperationer.

I en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skriver professorn och sektionschefen Pär Stjärne:

”Enligt vår gemensamma bedömning har dessa patienter blivit skadade i sådan omfattning att det inte längre går att återställa vare sig näsans funktion eller utseende.

Plastikkirurgen bör, enligt läkarna, inte få utföra någon typ av näskirurgi.

LÄS MER: Experten: Så undviker du misslyckade operationer

Kirurgen: ”Djupt beklagligt”

Sara har anmält kirurgen till IVO och i kirurgens svar till myndigheten, skriver han att han har full förståelse för Saras stora missnöje och hon sannolikt ”är den patient som har haft det svårare än någon annan efter näskirurgi, vilket är djupt beklagligt.”

Sara tycker att det är bra att plastikkirurgen har erkänt att han har misslyckats med hennes ingrepp men hon kan inte förstå att han har fortsatt att operera näsor efter alla anmälningar om skador.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver plastikkirurgen att han har ändrat teknik och att problemen med påverkad näsandning och avvikande frakturering inte längre ses.

Sara ångrar djupt att hon opererade näsan och att hon inte kollade upp kirurgen innan hon valde att gå till honom. Hennes skador har påverkat hennes liv på alla plan. Hon har tvingats gå ned i arbetstid och har mått mycket dåligt psykiskt.

”Han har tagit två år av mitt liv”

– Han har tagit två år av mitt liv, allt jag tyckte om att göra. Att träna, att umgås med kompisar och att vara en positiv mamma. Nu är jag trött hela tiden, isolerar mig kämpar med en depression, säger Sara.

*Sara heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misslyckade skönhetsoperationer

Mer i ämnet