Dalia kunde knappt andas efter operationen – men IVO utreder inte

Uppdaterad
Publicerad

Dalia fick andningsproblem, ojämna näsborrar och nervskador efter en estetisk näsoperation på kritiserade Nackakliniken. Men Inspektionen för vård och omsorg la ned hennes anmälan utan att utreda. Handläggarens förklaring är att myndigheten lägger ner anmälningar ”för att inte drunkna i alla”.

Efter flera år med komplex opererade 25-åriga Dalia sin näsa på Nackakliniken utanför Stockholm. Näsan blev rakare men priset blev högt.

LÄS MER: Kirurgen lämnade bara kvar två små hål att andas igenom

Misslyckade skönhetsoperationer

Ena sidan av näsan ser intryckt ut och näsborrarna är olika stora. Men värst är ändå de funktionella skadorna. Hålen inne i hennes näsa är nu så små att Dalia har svårt att andas.

– Det är jättetrångt där inne. Jag måste hela tiden dra ut sidorna på näsan för att få luft, säger Dalia och visar hur hon gör för att öppna upp luftvägarna.

Hon berättar att hon inte längre kan gå i trappor utan att bli väldigt andfådd och att hon inte kan träna eftersom hon inte får tillräckligt med syre.Dalias nerver i ansiktet har också skadats, vissa delar är som bortdomnande och hon har tappat känseln i flera av sina tänder.

Många har fått problem

Dalia är inte ensam om att drabbas av problem efter kirurgens ingrepp.  De senaste 10 åren har det kommit in 38 anmälningar och skrivelser om honom till svenska granskningsmyndigheter.

LÄS MER: Kirurg anmäldes tiotals gånger utan att något hände

Det handlar om patienter som har gjort olika typer av skönhetsoperationer. 28 av larmen rör ett minst 40-tal patienter som har skadats i samband med just näsoperationer.

Genom åren har myndigheterna funnit vissa brister i hans yrkesutövning men har han bara fått en erinran 2008 på grund av slarvig journalhantering och bristande dokumentation.

Så sent som förra året gjorde IVO, Inspektionen för vård och omsorg en tillsyn av kirurgen men hittade ingen anledning att utreda honom vidare.

Anmälan lades ned

När SVT Nyheter granskar fallen visar det sig att IVO har lagt ned flera anmälningar utan att ens ha prövat dem. Det hände Dalia när hon anmälde kirurgen förra sommaren.

Trots att Dalia uppgav att hon hade nervskador och svårt att andas, ansåg IVO att hennes fall inte hade direkt betydelse för patientsäkerheten. Man hävdade att klagomålet bara handlade om Dalia hade blivit otrevligt bemött och att hon ville ha sina pengar tillbaka. Två saker som IVO inte behöver utreda.

Handläggaren: Vi vill inte drunkna i anmälningar

När SVT Nyheter talade med handläggaren som hanterade Dalias fall sa hon att de, om det går, försöker få in klagomålen under den paragraf i patientsäkerhetslagen som reglerar när IVO får avstå att utreda. Det gör de, sa hon, för att inte drunkna i alla anmälningar.

Handläggaren vill inte ställa upp på en intervju och hennes chef förnekar att man försöker minska arbetsbördan genom att hitta sätt att kunna lägga ned anmälningar utan att behöva utreda dem.

LÄS MER: Saras näsoperation slutade i katastrof: ”Kändes som jag skulle kvävas”

– Jag känner inte igen den beskrivningen faktiskt. Vi har som mål att göra så riktiga bedömningar som möjligt, säger Lena Renman, enhetschef på IVO avdelning Öst.

Patienterna räknar upp flera allvarliga skador, ändå säger man att detta inte rör patientsäkerheten – tycker du att det låter rimligt?

– Om det är tydligt att man begär ersättning och klagar på bemötande väljer vi att inte utreda om det inte är något exceptionellt.

Men är det inte exceptionellt om personen har svårt att andas?

– Det finns beskrivet att den här typen av operationer ofta ger de här komplikationerna, säger hon.

Läkare har också slagit larm

Men enligt flera experter som SVT Nyheter talat med är Dalias skador inte alls förväntade eller normala komplikationer efter en näsplastik. Ordföranden för Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi har bett IVO att utreda kirurgen efter att föreningens medlemmar har stött på ett 30-tal skadade patienter. 

Läkare vid Karolinska universitetssjukhuset har också slagit larm efter att flera patienter sökt hjälp hos dem med svåra andningsbesvär.

TV: Experten tipsar: Här är frågorna du måste ställa innan operationen

De anmälande läkarna skriver att de anser att kirurgen har varit gravt oskicklig och att han inte bör få utföra någon typ av näskirurgi i Sverige.

Varken den anmälde plastikkirurgen eller Nackaklinikens chef har velat ställa upp på en intervju med SVT Nyheter. I ett mejl skriver de att det är bra att komplikationerna kommit till deras kännedom så att de har kunnat ändra operationsförfarandet.

De skriver att de använder en annan teknik idag vilket begränsar möjligheten att omforma näsan men gör att de aktuella komplikationerna inte längre förekommer. De beklagar djupt att patienter har drabbats av komplikationer.

Efter att Dalias anmälan lades ned i höstas har det kommit in 10 nya anmälningar och skrivelser om kirurgen som nu utreds av IVO.

”Jättedåligt”

Dalia är mycket besviken över att IVO inte tog hennes larm på allvar.

– Jag tycker det är jättedåligt av dem att inte utreda min anmälan. Det är ju det de är till för, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte förstå varför de inte stoppar den här läkaren. Han borde inte få fortsätta att operera människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misslyckade skönhetsoperationer

Mer i ämnet