Sjukhusclownerna Gajans och Boel Betula. Foto: Christin Philipson

”Clownen i ”Det” är ingen clown – utan ett monster”

OPINION · ”Låt oss hjälpas åt att vända trenden och ta tillbaka bilden av clownen som barnens vän och glädjespridare.”, skriver Sveriges sjukhusclowner genom Anne-Marie Möller och Eva Riepe.

Anne-Marie Möller
Sjukhusclown
Eva Riepe
Sjukhusclown

Ingen kan väl ha undgått den mediehysteri om ”skräckclowner” som förra höstens spreds via löpsedlar, nyhetssändningar och i sociala medier.

Inför den kommande premiären av skräckfilmen Det, där Bill Skarsgård spelar monsterfiguren ”Clownen Pennywise”, är vi oroliga för att fenomenet med ”skräckclowner” ska blossa upp i media igen.

LÄS MER: ”Det” – mest inkomstbringande skräckfilmen någonsin

Vi har ingen avsikt att moralisera emot eller censurera skräckfilm som sådant, men vill på förekommen anledning belysa vad en clown egentligen är och var vi finns i samhället.

Det är anmärkningsvärt att när våra barn googlar på ordet clowner endast ska få fram förvrängda bilder av skräckmasker. Det är direkt missvisande och ger en skev bild på hur clowner ser ut och är i Sverige.

Vi tycker inte att några få personer med clownfobi ska styra hela bilden av vad en clown är och hur den ser ut.

Vi vill belysa att Det är ingen clown, Det är ett fiktivt monster som framträder som en slags clownfigur.

Vi tar starkt avstånd från de som förra året gick runt och injagade skräck i barn och vuxna iklädda förvrängda clownmasker. Vi ser det som uppsåt bland ungdomar som fick alltför stor uppmärksamhet.

Vi vill naturligtvis inte att detta ska ske igen och uppmanar media att inte bidra till spridningen och hysterin som får barn att tro att clowner är elaka utan hellre uppmärksammar och sprider en korrekt information kring detta unika och fantastiska yrke.

Ingen förälder vill ju att barnen ska ha mardrömmar om skräckclowner i skogen.

Med stor respekt och lyhördhet för de vi möter bygger vi upp fina och roliga stunder med barn och vuxna. Vi får så ofta höra att vi hjälper barn och familjer att ta sig igenom en svår tid på sjukhuset. Att vi skapar stunder av värme och glädje i en annars orolig och svår sjukdomstid.

Clownen har en historia som barnens vän och som lyhörd glädjespridare.

Låt oss hjälpas åt att vända trenden och ta tillbaka bilden av clownen som barnens vän och glädjespridare.

---

SVT Play: Opinion live 14 september:

Programledaren Belinda Olsson intervjuar Anne-Marie Möller.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.