Debattinlägg

Sofia Jannok: ”Umeå 2014 ville tysta mig”

OPINIONSBILDAREN ·

Sofia Jannok riktar stark kritik mot arrangörerna för Umeå som kulturhuvudstad. ”Jag fick höra att jag var regeringskritisk och att jag var där för att sjunga fint.”

I reportaget i serien #opinionsbildaren berättar Sofia Jannok hur hon under sin uppväxt insåg vilken förtryck hennes samiska förfäder hade levt under – och hur förtrycket av samerna fortsätter.

Flera händelser kring Umeås kulturhuvudstadsår 2014 upprör henne fortfarande. Vid en konsert i London uppträdde hon, som hon brukar, med en hel del mellansnack, och berättade om ”hur det är att vara same i ett land som inte ser mig”.

– Efter konserten blev jag utskälld av arrangören Umeå 2014 för att jag hade framfört mina åsikter och varit regeringskritisk. Hon sa flera gånger att jag var där för att sjunga fint.

Läs också: Nu ber Umeås kulturchef om ursäkt

Sofia Jannok blev också förvånad över hur invånare i Umeå agerade i samband med invigningen av Umeå 2014.

– Invigningen skulle vara stor och pampig, den skulle ske på Umeälven inför 50 000 personer och livesändas på tv. Jag var en av artisterna och det var som att Sápmi skulle äga den kvällen.

– Men det dröjde inte ens till dagen efter, så fick jag och många med mig stå till svars. Många kom till mig och sa ”vad var det där, vad gör alla samer här?”. En lavvu (samiskt tält, reds anm) mitt i stan fick stänga ner, eftersom de fick så mycket rasistiska påhopp.

– Och det är var alltså samma stad där det drygt en månad tidigare hade samlarts flera tusen personer i en antirasistisk demonstration för allas människors lika värde.

FÖLJ LÄNKEN FÖR ATT TA DEL AV HELA REPORTAGET MED SOFIA JANNOK

Tidigare avsnitt i #opinionsbildaren:

Carolina Neurath

Kent Wisti

Rebecca Weidmo Uvell

Clara Lidström

Magnus Betnér

Läs också: Om #opinionsbildaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Opinionsbildaren - artiklar

Mer i ämnet