Debattinlägg

SVT: ”Partiledarna väljer själva hur de vill formulera sig”

Publicerad

DEBATTARTIKEL · ”Vår ambition är att med programledarnas hjälp styra diskussionen så att partiledarna svarar på varandras frågor och påståenden och att åsiktsskillnaderna därmed blir tydliga”, skriver Eva Landahl och Mikael Pettersson.

Om debattörerna

Eva Landahl
Programchef, SVT Nyheter
Mikael Pettersson
Projektledare, Agenda

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

SVT:s partiledardebatter är komplement till all övrig journalistik vi gör kring politik.

Regelbundet intervjuar vi partiledare och partiföreträdare och vi analyserar partiernas politik på olika sätt både i textform och i TV. Vi hoppas därmed att vår publik kan hitta information som passar dem någonstans i vårt utbud.

Partiledardebatterna är viktiga eftersom de är den enda form där partiledarna själva får ge en bild av var de står i olika sakfrågor och vilka skillnader som finns mellan dom. De har också möjlighet att fördjupa sin argumentation i de dueller som inleder varje frågeområde.

Det är tråkigt att Can Savran uppfattar debatten som att partiledarna är intvingade i ett format där man ”tvingas kasta sand på varandra”. Visst är det stundtals en hård debatt men partiledarna väljer själva hur de vill formulera sig.

Vår ambition är att med programledarnas hjälp styra diskussionen så att partiledarna svarar på varandras frågor och påståenden och att åsiktsskillnaderna därmed blir tydliga.

Publiken verkar också uppskatta partiledardebatterna. Nästan 900 000 svenskar tittade på söndagens debatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.