Pierre Esbjörnsson (S)
Debattinlägg

”Jag kliver av – av omtanke”

Publicerad
OPINION ·

”Att avgå från uppdraget innebär inte att jag avgår från politiken eller från engagemanget i de ideal vi slår vakt om i det demokratiska samhället – vars och ens obestridliga rätt att uttrycka sina åsikter”, skriver Pierre Esbjörnsson (S).

Om debattören

Pierre Esbjörnsson
Avgående kommunalråd Skurup (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag väljer att avgå från mitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun är det med tungt hjärta jag lämnar en post i en kommun där vi ser en stadig ökning av det som kännetecknar en blomstrande kommun – stort uppsving för våra skolresultat i nationella mätningar, en mängd byggplaner som nu verkställs och en kraftig ökning av nöjdheten bland våra företagare.

Vi upplever ett enormt lyft som är frukten av hårt arbete med gemensamma ansträngningar under lång tid. Som motvikt till ljuset upplever vi idag mörkret i form av en ökad hotbild mot våra förtroendevalda, vilket även Demokratiutredningen visar.

Våldshoten påverkar den politiska debatten, leder till risk för självcensur och till att färre tar politiska uppdrag. Hoten mot förtroendevalda är ett hot mot demokratin.

Valet att avgå från uppdraget som kommunstyrelsens ordförande är ett av de svåraste besluten jag tagit. Det har vuxit fram under en tid, samtidigt som situationen för min familj har varit tung. Alltför tung.

Det är av omtanke om dem jag har allra närmast mig som jag stiger av.

Att avgå från uppdraget innebär inte att jag avgår från politiken eller från engagemanget i de ideal vi slår vakt om i det demokratiska samhället – vars och ens obestridliga rätt att uttrycka sina åsikter.

Demokratiarbete är en ständigt pågående process där vi aldrig få ge vika för extrema gruppers våldsutövande och hot om våld.

Att ta till våld för sina åsikter är förkastligt inte bara med tanke på de enorma konsekvenser det leder till för individen och de närstående utan även ur ett samhällsperspektiv.

Det är av största vikt att vi ökar säkerheten för våra förtroendevalda och att vi arbetar aktivt för att få extremgrupper att kanalisera sina åsikter på annat sätt än genom våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.