Maria Nyman Stjärnskog, ordförande i Skurups Arbetarekommun. Foto: Region Skåne

”Händelsen har chockat och bedrövat många”

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat på att Pierre Esbjörnsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, nu lämnar sitt uppdrag efter nazisthoten och brandattentatet tidigare i höstas.

Till Skurups Arbetarekommun har många hört av sig efter tisdagens besked.

– Det vi har fått som reaktioner här är att många tycker att det är tråkigt men att det samtidigt är fullt förståeligt. Vi stöttar självklart Pierres beslut men det är verkligen trist att han avgår av den här anledningen, säger Maria Nyman Stjärnskog, ordförande i Skurups Arbetarekommun till SVT Nyheter Skåne på torsdagen.

– Oavsett partitillhörighet har den här händelsen chockat och bedrövat många, säger Maria Nyman Stjärnskog.

Kommer inte lämna politiken helt

Hon poängterar dock att Pierre Esbjörnsson kommer att ha kvar andra politiska uppdrag i kommunen.

– Han är ju fortfarande ordförande i servicenämnden i Region Skåne och han representerar Skurups kommun i flera bolag till exempel Sysav och Sydvatten. Vem som ska efterträda honom kommer ju även att påverka hela pusslet över vem som ska göra vad framöver, säger Maria Nyman Stjärnskog.

Stort gensvar i sociala medier

På SVT Nyheter Skånes Facebooksida har det kommit in nästan 200 kommentarer. De flesta beklagar även om de förstår Esbjörnssons avhopp och varnar samtidigt för att den här sortens attentat är ett hot mot demokratin.

”Ännu ett tecken på att demokratin i Sverige är hotad. Vi får inte låta detta hända igen. Alla har ett ansvar för att bidra till ett bättre debattklimat där det är oacceptabelt att hota varandra. Anmäl alla övertramp och visa respekt. #jagärhär”

”Mina tankar går till Pierre och hans familj. Ett högst begripligt beslut. Till de som står bakom hoten vill jag bara säga att jag överhuvudtaget inte förstår vad ni håller på med. Vi lever i ett fantastiskt demokratiskt land. Varför går ni inte istället fram offentligt och arbetar för att det ni tycker är fel istället för att utöva hot? Ni har de bästa möjligheterna i världen att påverka saker utan att skada andra. Sorgligt.”

”Detta är bara så bottenlöst sorgligt och jag hoppas verkligen att polisen får fast de som är skyldiga. Demokratins fundament är allvarligt hotat och det måste värnas.”

”Pierre, lycka till framöver hoppas du kommer starkare än någonsin! Du är inte ensam, skickar massa kärlek och respekt! Människor som du behövs verkligen i dessa tider.”

Har redan börjat leta efterträdare

Skurups Arbetarekommun har redan satt igång den interna processen för hur de ska gå vidare.

– Nu kopplar vi in den kommande valberedningen, säger Maria Nyman Stjärnskog, ordförande.

När kommer ni att ha utsett en ny person?

– Det finns en önskan hos Pierre och hos oss andra att det här ska gå så fort som möjligt. Men inte för fort. Det måste förstås vara väl förankrat, avslutar Maria Nyman Stjärnskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer