Digitaliseringen har gjort det ännu enklare att få tillgång till personuppgifter. Det kan utsätta människor för stora risker, anser skribenten. Foto: SVT
Debattinlägg

”Bristen på respekt för privatlivet måste få ett slut”

Opinion ·

”Fortfarande kan vem som helst ta reda på nästan vad som helst om andra människor. Det borde vara en självklarhet att varje individ borde få bestämma om ens personuppgifter ska vara allmänt tillgängliga eller skyddade från alla utom för myndigheter och media”, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Om debattören

Rebecca Weidmo Uvell
Borgerlig opinionsbildare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag kan du i princip bara få skyddade uppgifter om någon redan utsatt dig för ett brott, som att dyka upp och till exempel hota dig i hemmet.

Det är absurt. Detta måste ändras och det omedelbart.

Den 12 september försökte en grupp kriminella kidnappa en anhörig till en polis med direkt koppling till ett fall i hovrätten om streetracing.

LÄS MER: Försökte kidnappa partner till polisman

Den 5 september presenterades en ny studie där Sverige nu har lika många dödsskjutningar som i södra Italien och lika många granatattacker som i Mexiko, per capita.

Hot om våld mot sjukhuspersonal på akuter ökar och är nu inte ett isolerat storstadsproblem utan finns över hela landet.

Att anhöriga till folk inom rättsväsendet numera riskerar att utsättas för grova brott är en ny dimension i det läget där staten i allt större omfattning tappar kontrollen över säkerheten.

Den tidigare gränsen att all blåljuspersonal numera riskerar att utsättas för våld är alltså passerad.

Enligt polisens rapportUtsatta områden – social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen” (2017) finns det nu 61 områden i Sverige som klassas som utsatta och där 200 kriminella nätverk härjar.

Definitionen av ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område med låg socioekonomisk status och där kriminella har inverkan på lokalsamhället.

Av dessa är 23 särskilt utsatta och de ligger framför allt i storstäderna, där Göteborg har flest.

Dessa kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser och att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

Läs igen. Där polisen nästintill omöjligt kan fullfölja sitt uppdrag. Vi har 23 sådana områden och de ökar för varje år sedan flera år.

Det var i Botkyrka, ett av dessa områden, som den anhöriga kvinnan till polisen lyckades slå sig från ett kidnappningsförsök.

Trots att vi har det här akuta läget kan fortfarande vem som helst ta reda på nästan vad som helst om andra människor.

Adress till hem och fritidshus, registreringsnummer på bilar, personnummer, namn och personnummer till barn, syskon och andra anhöriga, inkomst av tjänst och kapital.

Allt ligger serverat för vem som helst ett telefonsamtal eller ett mail bort.

Den syn på folks personuppgifter vi som tradition haft i Sverige och som gränsar till en total integritetslös hållning och brist på respekt för människors privatliv utsätter massa personer som jobbar inom det offentliga för helt onödiga och stora risker.

Det borde vara en självklarhet att varje individ borde få bestämma om ens personuppgifter ska vara allmänt tillgängliga eller skyddade från alla utom för myndigheter och media.

Eftersom media har i uppdrag att granska makten borde även de få tillgång men då efter en ansökan.

I dag kan du i princip bara få skyddade uppgifter om någon redan utsatt dig för ett brott, som att dyka upp och hota dig hemma hos dig till exempel. Det är absurt.

Detta måste ändras och det omedelbart.

När inte ens anhöriga till blåljuspersonal längre är fredade måste politiker se till att alla med utsatta arbeten, som idag tyvärr inte bara inkluderar åklagare och poliser, utan även till exempel sjuksköterskor och vårdbiträden på akutmottagningar, får alla sina och sina anhörigas personuppgifter skyddade.

Eller ska vi behöva se när den första anhöriga dödas för att en kriminell kunnat googla fram hemadressen och står och väntar vid porten?

Bristen på respekt för människors privatliv måste få ett slut.

Tidigare var det bara ett ofog och integritetskränkande, nu har det blivit ett direkt hot mot folks säkerhet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.