”Vissa verkar till och med tro att ´pojkhoror´ och ´spermaslynor´ är någonting som hör gayvärlden till”, skriver författaren och polismannen Simon Häggström. Foto: Ola Axman
Debattinlägg

”Samhället ser mellan fingrarna med manlig prostitution”

Publicerad

”Polis och socialtjänst har lagt minimala resurser på uppsökande arbete i dessa miljöer. Och inom delar av HBTQ-rörelsen har det sedan länge funnits en romantiserad bild av manlig prostitution, vilket resulterat i att dessa mäns utsatthet gång på gång sopats under mattan”, skriver Simon Häggström, författare och polis.

Om debattören

Simon Häggström
Författare och polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

En man i 50-årsåldern träffar en 16-årig pojke i centrala Stockholm som han fått kontakt med via en prostitutionsannons på internet.

Mannen betalar 3000 kronor för att inte bara ha sex med killen utan även spotta, slå och skendränka honom innan han tvingas lämna lägenheten med svåra smärtor.

Den unga pojken har sedan länge mått mycket dåligt och är djupt deprimerad. Han har flera gånger funderat på att ta sitt liv då han hatar sig själv och livet han lever.

Träffarna med männen blir ett sätt för honom att straffa sig själv eftersom han inte anser sig vara värd något bättre än att slitas och slängas.

I de perioder han mår som sämst står männen på kö, tillgängliga bara några knappklick bort och redo att utnyttja honom på de mest förnedrande sätt. 

Det pratas sällan om de pojkar och unga män som utnyttjas i prostitution men de finns och gruppen är betydligt större än vi tror.

De har vitt skilda bakgrunder där den ene kan komma från en välbärgad familj boende i en pampig villa medan den andre försöker överleva på stadens gator där han på nätterna sover i ett parkeringsgarage.

Gemensamt för dem alla är att de förpassats till samhällets skamvrå. Många av de funktioner som ska finnas tillgängliga med hjälp och stöd har svikit.

Polis och socialtjänst har lagt minimala resurser på uppsökande arbete i dessa miljöer. Och inom delar av HBTQ-rörelsen har det sedan länge funnits en romantiserad bild av manlig prostitution, vilket resulterat i att dessa mäns utsatthet gång på gång sopats under mattan.

Det verkar som att förvånansvärt många i vårt samhälle är av uppfattningen att prostitution bland män inte är lika allvarligt som när kvinnor exploateras i dessa sammanhang.

Vissa verkar till och med tro att ”pojkhoror” och ”spermaslynor” är någonting som hör gayvärlden till och att det här rör sig om killar som bara vill ha kul och leva ut sin fria sexualitet. Vi som arbetar med problematiken vet att så inte är fallet.

Under mina tio år som prostitutions- och människohandelspolis har jag träffat ett stort antal unga män som levt i ett enormt mörker och som burit på en stor skam.

Det är killar som inte vet vart de ska vända sig då de upplever sig falla mellan stolarna. Vissa har försökt söka hjälp hos myndigheter eller enskilda organisationer men mötts av en skrämmande låg kunskap om prostitutionens destruktiva skadeverkningar.

Att vi människor gillar olika och därför också har varierande sexuella preferenser är inte bara en självklarhet utan även en rättighet i ett civiliserat och demokratiskt samhälle. Sexhandeln har dock ingenting med människors sexualitet att göra.

När barn och ungdomar offras på prostitutionens altare för att vuxna män ska få sina behov tillfredsställda handlar det inte längre om ömsesidiga sexuella relationer utan om rent sexuellt våld.

Att köpa sex är alltid ett övergrepp oavsett könet på den som köps. Det innefattar även de bortglömda pojkar och unga män som utnyttjas i dessa miljöer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.