Vänster, arkivbild, höger, Ryssen, (mops) och Hans Rosenberg: ”I värsta fall är de smittade med den dödliga sjukdomen rabies, som är ett allvarligt hot mot folkhälsan.” Foto: TT, Måns Engelbrektsson
Debattinlägg

”Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan”

”Många gånger är valparna allt för unga och i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. Flera saknar grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar och parasiter som kan drabba såväl andra hundar som människor”, skriver debattören.

Om debattören

Hans Rosenberg
Svenska Kennelklubben, Presstalesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hundsmuggling är en illegal handel som omsätter stora summor och orsakar både hundar och människor stort lidande. Förtjänsten är hög och straffet är inte i närheten av vad som utdöms för till exempel narkotika- eller vapensmuggling.

Valparna som förs in illegalt kommer ofta från storskaliga uppfödare i ursprungslandet eller har inhandlats för en billig penning på marknader.

Många gånger är valparna allt för unga och i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. Flera saknar grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar och parasiter som kan drabba såväl andra hundar som människor.

I värsta fall är de smittade med den dödliga sjukdomen rabies, som är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Det är inte bara den illegala importen som är ett problem utan också den storskaliga importen av hundvalpar och så kallade hittehundar, som görs enbart för vidareförsäljning. Även dessa valpar kommer ofta från så kallade valpfabriker och marknader och har en bristfällig dokumentation av sin bakgrund. Som framkommer i filmen är veterinärintyg inte heller alltid att lita på.

De insmugglade valparna säljs företrädesvis via internet på diverse annonssajter och via Facebook. Säljarna spelar ofta på människors känslor med söta bilder och ömmande presentationer. Ofta erbjuds snabba leveranser till lägre priser.

Hundsmugglarna har blivit alltmer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare förstår hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsyn+slösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet.

Vill man göra en god insats och ta hand om en hund som far illa så kan man vända sig till Hundstallet, som förmedlar hundar som är i behov av ett nytt hem.

Det finns också seriösa hunduppfödare som sitter med hundar som av olika anledningar varit svåra att få sålda.

Gör som 50 000 andra svenska valpköpare gör varje år och köp din valp av en SKK-registrerad uppfödare. De tar ansvar för sina hundar och levererar alltid den nya familjemedlemmen vid som minst 8 veckors ålder, med godkända papper och friskintyg utfärdat av veterinär som du kan lita på.

Gör ett tryggt hundköp och köp svenskproducerat!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.