Camilla Larsson är en av de som blivit lurade av Stureplansligan. Spela klippet för att se hur ligan arbetar. Foto: SVT/privat

Stockholmsliga bakom insmugglade hundar

Uppdaterad
Publicerad

En liga i Stockholm säljer smugglade hundar från Ungern och Slovakien till köpare i hela landet. Priset ligger på omkring 14 000 kronor och uppåt och ligan är troligtvis en av de största försäljarna av hundar i Sverige. Men många av hundarna är sjuka. Camilla och Razmus Larsson köpte en valp av ligan – en och en halv vecka senare var valpen död.

– Han var helt missbildad inuti, han kunde knappt andas. Man var ju helt knäckt. Jag hade honom bara i tio dagar, säger Camilla Larsson.

Annonserna på Blocket är för populära hundraser – det handlar om taxar, labradoodlar och franska bulldoggar. De flesta av hundarna säljs i Stockholmsområdet, men en kartläggning som SVT Dokument inifrån gjort visar att ligan har haft köpare i hela Sverige under de senaste åren. Affärerna görs upp på gårdar, kaféer och hotellfoajéer, ofta runt bland annat Östermalm. Priserna varierar från 14 000 till 30 000 kronor styck.

Hundarna säljs i flera fall som om de vore hundar som fötts i Sverige, men i själva verket handlar det om insmugglade hundar från Ungern och Slovakien. Flera köpare har alltså trott att de köpt en svenskfödd hund – något som senare visat sig inte stämma.

Dokument inifrån: Älskade smuggelhund

Tvingades avliva hunden efter tio dagar

SVT kan koppla totalt 157 hundar till ligan under de senaste tre åren. SVT Dokument inifrån har varit i kontakt med 70 familjer som köpt en hund av ligan. Hälften av hundarna har visat sig vara sjuka. Det handlar om alltifrån magproblem till allvarliga missbildningar.

Ligan är troligtvis en av de största försäljarna av hundar i hela Sverige räknat till antalet sålda valpar per år. Genomsnittsvärdet på de tio största legala uppfödarna i landet var förra året 70 stycken hundar.

Flera av ligans sålda hundar har fått avlivas, däribland den valp som Camilla och Razmus Larsson köpte.

– Så fort vi kom ut så vägrade han gå. Det tog ungefär sju minuter att gå 40-50 meter, för han satte sig ner och la sig ner och andades tungt. De sista 10-15 meterna var jag tvungen att bära honom, berättar Razmus Larsson.

Camilla Larsson berättar att när de tog valpen till djursjukhuset en och en halv vecka senare visade det sig att den var missbildad inuti och hade svårt att andas.

– Allting var missbildat. Och så hade han redan lunginflammation och allting. Då sa jag att ”nej, han får somna in, det är bäst för honom”. Man var ju helt knäckt, säger Camilla Larsson.

Ung kvinna frontar ligan

Ligan som smugglar in hundarna består av åtminstone fem personer från Stockholmsområdet. En av dem är en ung kvinna, som är ligans frontfigur och den som säljer hundarna. Hon beskrivs som en klubbtjej kring Stureplan av köparna.

Förutom kvinnan ingår fyra män i ligan. En man i 60-årsåldern, två män i 40-årsåldern och en man i 30-årsåldern – samtliga från Stockholmsområdet.

Till sin hjälp har de även en veterinär i Stockholm som hjälpt ligan med diverse veterinäruppgifter, till exempel vaccinering, besiktning och chippning av hundarna.

När reportrarna från Dokument inifrån mötte upp honom under förevändningen att de ville få polska ochippade hundar chippade, besiktigade och vaccinerade erbjöd han sig att hjälpa till, något som skulle gjort SVT:s påstått smugglade valpar mycket svåra att kontrollera ursprunget på.

– Det känns väldigt, väldigt dåligt att ha gynnat en sådan fruktansvärd verksamhet. Jag hoppas hon åker dit för det hon gör och det hon har gjort, säger en kvinna som köpt en hund av ligan.

Se hela programmet: Dokument inifrån: Älskade smuggelhund – Stureplansligan på SVT Play.

Så undviker du att köpa en smuggelhund

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.  
  • Många smugglade hundar säljs via mellanhänder så begär att få träffa valpens mamma i hemmamiljö.  
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.  
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer.  
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen.  
  • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret.  
  • Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.  
  • En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige. Detta då det är förbjudet att kupera öron och svans här.  
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokument inifrån: Älskade smuggelhund

Mer i ämnet