Busch Thor svensk politiks Instagramstjärna
Foto: Henrik Montgomery / TT / SVT
Debattinlägg

Sociala medier onsdag: Busch Thor svensk politiks stjärna på Instagram

Almedalen i sociala medier ·

KD:s Ebba Busch Thor engagerar mest av alla partiledare på Instagram. Hon är också den som gör minst andel inlägg om politik.

Onsdagen var Kristdemokraternas dag i Almedalen. Partiledaren själv och Kristdemokraterna twittrade friskt från sina konton under dagen. Men det är på Instagram Ebba Busch Thor sticker ut jämfört med övriga partiledare.
Hon får flest ”likes” av alla, men skriver minst om politik, visar en genomgång.

– Ebba Busch Thor har valt en mer personlig närvaro med selfies, porträtt, barn och djur. Instagramföljarna verkar gilla det, säger Hampus Brynolf, vice vd för Intellecta Corporate, som har gjort mätningen.

Se hela Instagramposten här.

Tidigare i veckan skrev författaren och föreläsaren Jackie Kothbauer på SVT Opinion att Ebba Busch Thor är ”den svenska politikens svar på Zlatan på Instagram”.

Hon skrev också:

”Till skillnad från alla sina kvinnliga partiledarkollegor har Ebba glimten i ögat och vågar vara personlig. Ett hygienkrav för att nå och engagera den yngre generationen.”

Mest retweetat kring Almedalen i dag

Den tweet som retweetats flest gånger under onsdagen i samband med ordet Almedalen är skriven av en person som toppade listan även under förra årets Almedalsvecka, Günther Mårder, vd för Företagarna.

Länk till dagens topptweet.

Länk till förra årets topptweet.

Hampus Brynolf menar att Günther Mårders förmåga att skapa engagemang på sociala plattformar beror på att han publicerar infografer med tydliga budskap, sänder på periscope, snapchattar, twittrar och får både stora organisationer och vanliga människor att trycka på gilla och dela-knappar.

– Han har fattat vad som funkar på nätet och i olika kanaler, och han har en trogen skara av organisationer och personer som hjälper till att ge spridning åt det han skriver, säger han.

Medievetaren Jakob Svensson, som har studerat politisk konversation på Twitter, kommenterar så här:

– Det här är ett tydligt exempel på en tweet som riktas mot den egna åsiktskorridoren och inte siktar på att skapa dialog med motståndarsidan.

Så mycket har det twittrats om partiledarna

En mätning av antalet tweets kopplade till Almedalen och veckans fyra första partiledare visar följande kurva (notera topparna under partiledartalen klockan 19):

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.