Johanna Kull är sparekonom på Avanza. Foto: Privat
Debattinlägg

Johanna Kull: ”Ha inte för mycket på sparkontot – och bli inte ränteslö”

”Som privatperson finns det några punkter att förhålla sig till för att vända den låga räntan till sin fördel”, skriver debattören.

Om debattören

Johanna Kull
Sparekonom Avanza

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag torsdag lämnar Riksbanken räntebesked. Ett högintressant sådant. För trots att knappt någon väntar sig en ränteändring just idag, är det desto oklarare – och därmed desto intressantare – vad som komma skall.

Vad tror Riksbanken om Sveriges ränteframtid? Deras prognos hittills har varit att räntan ska höjas vid årsskiftet, men det är något som allt fler bedömare menar inte kommer vara genomförbart.

Inflationen är långt under målet på två procent och konjunkturen i såväl Sverige som omvärlden talar knappast för en räntehöjning.

Oavsett om Riksbanken håller fast vid sin prognos eller inte, får vi med största sannolikhet förbereda oss för ytterligare år med rekordlåg ränta.

Och precis som hög ränta kan vara utmanande för den som lånar, finns det utmaningar i en lågräntemiljö.

Framför allt handlar det om hur den låga räntan driver upp priset på tillgångar som aktier och fastigheter samt gör det billigt att låna. Något som över tid kan ge fördelningspolitiska effekter och öka de ekonomiska klyftorna i samhället.

Som privatperson finns det dock några punkter att förhålla sig till för att vända den låga räntan till sin fördel:

  • Ha inte för mycket på sparkonto – Självklart ska man sträva efter att ha en buffert för oförutsedda utgifter, men svenskarna har hela 2 biljoner i kontosparande enligt den senaste statistiken från SCB. 2 biljoner som alltså inte ger någon ränta överhuvudtaget.

    Över tid är sparkontot snarast en garanterad förlustaffär, eftersom pengarna tappar i köpkraft. Vi har trots allt inflation i Sverige, om än låg. Sparkontot är rätta platsen för ditt buffertpengar och för pengarna du planerar att använda de närmsta åren, men inte rätta platsen för ditt långsiktiga sparande.

    Dina pensionspengar vill du spara i sparformer som växer över tid, då är breda fonder med låg avgift det naturliga valet.
     
  • Spara utomlands – Senaste fem åren har svenskarnas USA-fonder gett en avkastning på hela 105 procent i snitt. Det beror inte bara på amerikanska börsernas starka utveckling, ungefär en tredjedel är en ren valutaeffekt. Alltså en effekt av svenska kronans försvagning gentemot dollarn.

    En försvagad valuta har ju kommit som ett brev på posten av den låga ränta vi har i Sverige. Och risken att kronan fortsätter tappa i värde, är inte försumbar. För att minska risken att ditt sparande urholkas på grund av en svag krona, är det viktigt att inte bara spara i svenska tillgångar.

    Det gör du enklast genom att plocka in en globalfond i ditt långsiktiga fondsparande. En globalfond ger del av hela världens tillväxt och du blir inte beroende av ett land, en marknad eller en valuta.
     
  • Bli inte ränteslö – Bortsett från senaste månaderna, har faktiskt bankernas marginal på bolån ökat senaste åren. Det har flera förklaringar och en av dem är sannolikt att vi privatpersoner till viss del blivit lite ränteslöa.

    När räntan redan är historiskt låg, är det helt enkelt lätt att glömma bort att en halv procents lägre ränta faktiskt alltid innebär 5 000 kronor lägre räntekostnad per år och miljon du har i lån. Oavsett ränteläge.

    Det spelar ingen roll om grundräntan är på 1, 2 eller 3 procent, din besparing blir lika stor.

    Så bli inte ränteslö bara för att räntorna idag är historiskt låga.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.