Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren vill se större handlingskraft från politikerna. Bilden är ett montage. Foto: Henrik Montgomery, Jessica Gow/TT
Debattinlägg

Stig-Björn Ljunggren: ”Nu får det vara nog!”

Uppdaterad
Publicerad

”Låt oss använda samma medicin som politikerna använt på sjuka, arbetslösa och nyanlända. De har med piska och morot försökt se till att folk håller sig på banan och inte ligger det allmänna till last. Således: nu får det vara nog! Skärp er, annars drar vi in veckopengen!”, skriver statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Om debattören

Stig-Björn Ljunggren
Statsvetare och socialdemokratisk samhällsdebattör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kafferepet hos talmannen verkar dra ut på tiden. Vilket vi medborgare borde visa mer irritation över.

Sluta tjafsa nu!

Vi har alla har liv att sköta. För att hinna med finansierar vi partiernas verksamhet så att de ska kunna koncentrera sig på att sköta våra gemensamma angelägenheter.

Deras löner och pensioner och uppehälle rinner ur våra plånböcker. Dags att påminna dem om detta bistra faktum. Så länge det fungerat bra har vi inte haft något att invända.

Men när det vi betalat för inte levereras enligt överenskommelse så får kontraktet omförhandlas. Det finns nämligen anledning att tro att det bara är den typen av budskap som biter på partierna just nu. Det har låst sig.

Bara en hotande katastrof kan få dem att ta sig samman.

Således. Nu får det vara nog! Skärp er, annars drar vi in veckopengen!

Låt oss använda samma medicin som politikerna använt på sjuka, arbetslösa och nyanlända. De har med piska och morot försökt se till att folk håller sig på banan och inte ligger det allmänna till last.

Alla som kan jobba ska jobba, arbetslinjen, gör din plikt och kräv din rätt, och allt vad det har hetat.

Nu säger vi samma sak. Sluta tjafsa. Leverera enligt överenskommelse!

Samtidigt som vi pekar finger mot politikerna och kräver att de gör rätt för stålarna de mjölkat oss på, kanske vi samtidigt i all ödmjukhet ska påminna oss själva om att det är vi som valt dem. Politiker är därför ungefär som oss andra.

Vi är lika motsägelsefulla som de är.

Hur många säger inte att:

  • Nu måste politikerna ta sig samman och bilda regering.
  • Politiker ska hålla sina löften!

Problemet är att ingen regering blir bildad om inte aktörerna släpper en smula på vad de lovat. Det är också vi väljare som sprider ut våra röster på 8 olika partier (minst) och därmed gör det svårare att bilda regering.

Vi envisas också med att inte vara med i partierna, vilket leder till att en allt mindre grupp utser de kandidater som vi har att rösta på. Då blir det som det blir.

Men låt oss nu ändå ta vårt ansvar som medborgare och kräva att politikerna fixar fram någon som kan styra riket. Och låt oss också varna dem för att ställa till med extra val.

Och OM de lik förbannat kallar oss till valurnorna en gång till så borde kostnaderna tas från partistödet.

Jag lovar att det är den sorts kallt stål som de begriper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet