Foto: Ugur Can/AP/TT
Debattinlägg

”Stoppa kurdiska övergrepp mot assyrierna i Syrien”

Publicerad

”Den kurdiska gruppen YPG tog makten i området med vapen, och upprätthåller ett auktoritärt styre med riktade mord, konfiskeringar och godtyckliga arresteringar”, skriver den assyriska aktivisten Caroliné Envia Khamo.

Om debattören

Caroliné Envia Khamo
Assyrisk aktivist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I den mångåriga och blodiga Syrien-konflikten har landets ursprungsbefolkning assyrierna fått lida oerhört mycket.

Inte nog med den islamiska statens attacker mot assyrierna, som utgör en stor del av landets kristna befolkning. Assyrierna tvingas även utstå systematiskt förtryck från kurdiskt håll.

Den dominerande kurdiska gruppen YPG som tagit makten i Gozarto, som assyrierna kallar nordöstra Syrien, fortsätter att mörda, attackera och driva assyrierna från området.

De flesta journalister, politiker och debattörer stirrar sig blinda på kampen mot IS och tycks inte vilja se vad som pågår bakom kulisserna.

Få inser att kriget mot IS har använts av kurdiska grupper som en dimridå för att systematiskt tvinga sig på det assyriska området och kurdifiera det.

Den kurdiska gruppen YPG tog makten i området med vapen, och upprätthåller ett auktoritärt styre med riktade mord, konfiskeringar och godtyckliga arresteringar.

Den som ifrågasätter YPG:s metoder eller styre riskerar att dödas eller fängslas, som exempelvis den assyriska ledaren David Jendo som mördades i april 2015 av YPG.

Den 28 augusti attackerade kurdiska YPG-milisen assyriska skolor sedan dessa vägrat acceptera den kurdiska läroplanen. Massiva folkdemonstrationen bemöttes med vapen av kurdiska YPG.

I svensk media är det nästintill omöjligt att läsa nyheter om kurdiska övergrepp mot assyrier i Syrien. Kurdiska YPGs attack uppmärksammades enbart lokalt av SVT Södertälje.

YPGs systematiska förändring av demografin uppmärksammades med rapporter av Amnesty och Human Rights Watch. Assyrian Confederation of Europe har sammanställt kända övergrepp mot assyrierna i rapporten ”Assyrians Under Kurdish Rule”.

Tyvärr har många svenska politiker och journalister fallit för den kurdiska pr-kampanjen.

Detta gäller särskilt för vänsterpolitiker som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt men även högerpolitiker som Kristdemokraternas Lars Adaktusson som numera förespråkar att stycka upp Syrien till förmån för den separatistiska kurdiska rörelsen, på assyriernas bekostnad.

Situationen i Syrien kräver uppriktiga och medvetna politiker och journalister som är beredda att vara kritiska och ifrågasättande.

Som svensk-assyrier väntar jag på att få se ett fördömande av YPG:s terrorstyre från svenska politiker, såsom man fördömt Assad-regimens terrorstyre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.