Foto: Zalin News

Skolor stängdes med våld i Syrien – många reaktioner i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags tvingades ett antal skolor i staden Qamishli i Syrien stänga efter att beväpnade vakter gått till attack. Många Södertäljebor kommer från staden och har reagerat starkt.

Det var i tisdags som flera skolor tillhörande syrisk-ortodoxa kyrkor i Qamishli, i nordöstra Syrien, attackerades av beväpnade styrkor. Elever och personal ska med våld ha tvingats lämna skolorna.

Enligt vittnesuppgifter, oberoende av varandra, ska det ha varit kurdiska styrkor som legat bakom ockupationerna med motiveringen att en kurdisk läroplan skulle införas.

Detta har rört upp starka känslor hos Södertäljebor, dels många med rötter i staden, dels många som gått på de utsatta skolorna. En av dessa är den syrisk-ortodoxa ärkebiskopen, Ablahad Gallo Shabo, som har sitt säte i Södertälje.

– Det här är ett stort förräderi mot vårt folk, jag är mycket upprörd. Det är ett försök att utrota vårt språk och en maktdemonstration som vi aldrig kommer acceptera. Vi, här i Sverige, står bakom våra bröder och systrar till hundra procent, säger han i en intervju med Assyria TV.

Tusentals i gatuprotester

Tusentals assyrier/syrianer har under veckan gått ut och protesterat på gatorna i Qamishli och efter tumultartade scener så ska de ha lyckats återta skolorna. Riksdagsledamoten Robert Halef, kristdemokrat från Södertälje hyllar folkets mod.

– Jag blev så stolt när jag såg hur folket stod upp för sin rätt. Vi i diasporan är med dem. Det som skedde är helt oacceptalbelt och jag trodde aldrig att vi, år 2018, skulle få uppleva något sådant här, säger han i en kommentar till Södertäljebaserade tv-kanalen Suryoyo Sat.

Afram Yakoub från Assyriska riksförbundet, är född i och känner många i staden Qamishli, berättar om sina känslor.

– Jag är besviken och väldigt upprörd, den assyriska minoriteten har fått utstå mycket. Många berörs känslomässigt av det här, det ser man på sociala medier både från folk i Södertälje men även från andra delar av världen, säger han.

”Samarbeta istället”

Den liberala politikern Ninos Maraha, vars föräldrar är från staden, skriver i ett inlägg på Facebook:

”Det måste gå att leva i harmoni med varandra: assyrier, kurder, araber. Det finns ingen anledning att stänga dessa skolor. Assyrier har rätt till sina skolor precis som kurder och araber har rätt till sina. Sansa er och samarbeta istället.”

Bilderna över exakt vad som har hänt går dock isär. Metin Rhawi är talesperson i utrikespolitiska frågor för European Syriac Union. Han säger att skolorna var stängda för sommarlov och att inga elever fanns där.

Personalen som fanns i skolan hade avtalat ett möte med representanter för utbildningsorganet Olaf Taw för att diskutera den nya tilltänkta läroplanen på suryoyo, säger han. Metin Rhawi säger att mötet varade i fyra timmar, att det var produktivt och att ingen tvingades ut ur skolorna med våld.

”Det är då oroligheterna börjar”

– Det finns säkerhetsstyrkor på plats för att bevaka och skydda representanterna för Olaf Taw. Samtal har förts med företrädare för skolorna de senaste två åren angående implementerandet av den nya läroplanen. Parterna är överens om att ses dagen därpå. Samtalen flyter på bra, men sedan kommer det en folkmobb som protesterar mot detta. Olaf Taws företrädare angrips av folkmobben och det är då oroligheterna börjar. Säkerhetsstyrkorna som heter Sutoro består av assyrier/syrianer, säger Metin Rhawi.

Enligt Metin Rhawi är en särskild kurdisk läroplan redan implementerad på skolorna för kurdiska barn och arabiska för de arabiska barnen. Detta gäller cirka 2 700 skolor inom nordöstra demokratiska federationen i Syrien. Han menar vidare att det blir tydligt att vissa vill försvara regimens läroplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.