Delad bild. Till vänster: person gestikulerar utomhus. Till höger: illustration av en bakterie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ bakteriernas väg från förskolebarnens tallrikar – till avloppet där de tuggas sönder, i klippet ovan. Foto: SVT/Bioteria

Så sparar kommunen miljoner på fettätande bakterier

Uppdaterad
Publicerad

På Folkparkens förskola i Södertälje är lunchen avslutad och det är dags att diska. I avloppen väntar pyttesmå arbetare på att sätta igång.

Det handlar om bakterier som tuggar fettet i bitar – så att det inte fastnar i rören.

– Bakterier är den rätta vägen att gå för att få bukt med fett – om man inte vill använda kemiska grejer, säger Jerker Bylfors, Telge fastigheter.

I de kommunala storköken i Södertälje är det idag standard att man använder sig av bioteknik för att sätta stopp för fett som täpper igen avloppsledningar.

Den här biotekniken har blivit mer spridd och populär över tid och finns idag i ungefär hälften av landets kommuner. Telge fastigheter var tidiga med att hoppa på tåget och kan nu uppvisa resultat. 

”Bakterier är framtiden”

Det kommunala bolaget uppskattar att man gör en besparing på mellan fyra och fem miljoner varje år med den här tekniken. Dels används bakterierna i avloppen, dels i storkökens soprum för luktkontroll – det senare istället för energikrävande kylar.

– Bakterier är den rätta vägen att gå för att få bukt med fett – om man inte vill använda kemiska grejer, säger Jerker Bylfors på Telge fastigheter.

Men blir det verkligen rent?

– Det blir inte renare av att spruta bakterier men det blir inte fett i avloppsledningarna, säger Jerker Bylfors.

Klimatet i fokus

Bolagets CO2-utsläpp har minskat med 676 ton per år och är en del av kommunens hållbarhetsarbete.

I senaste mätningen hamnade Södertälje på en första plats i länet i Aktuell hållbarhets sammanställning, och en femteplats i hela landet.

Hör om hur det går till när fettbakterierna jobbar och hur miljonbesparingarna görs, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.