I de kommunala storköken i Södertälje är det idag standard att man använder sig av bioteknik för att sätta stopp för fett som täpper igen avloppsledningar.
Den här biotekniken har blivit mer spridd och populär över tid och finns idag i ungefär hälften av landets kommuner. Telge fastigheter var tidiga med att hoppa på tåget och kan nu uppvisa resultat.
”Bakterier är framtiden”
Det kommunala bolaget uppskattar att man gör en besparing på mellan fyra och fem miljoner varje år med den här tekniken. Dels används bakterierna i avloppen, dels i storkökens soprum för luktkontroll – det senare istället för energikrävande kylar.
– Bakterier är den rätta vägen att gå för att få bukt med fett – om man inte vill använda kemiska grejer, säger Jerker Bylfors på Telge fastigheter.
Men blir det verkligen rent?
– Det blir inte renare av att spruta bakterier men det blir inte fett i avloppsledningarna, säger Jerker Bylfors.
Klimatet i fokus
Bolagets CO2-utsläpp har minskat med 676 ton per år och är en del av kommunens hållbarhetsarbete.
I senaste mätningen hamnade Södertälje på en första plats i länet i Aktuell hållbarhets sammanställning, och en femteplats i hela landet.
Hör om hur det går till när fettbakterierna jobbar och hur miljonbesparingarna görs, i klippet ovan.