Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lodjuren går ofta över gångbron och fångas då på Länsstyrelsens viltkamera. Foto: Länsstyrelsen

Fler lodjur upptäckta i Stockholms län – här fastnar ett på bild

Uppdaterad
Publicerad

I år har lodjuren i Stockholms län ökat då länsstyrelsen räknat in ytterligare en lodjursfamilj i Södertäljetrakten. Totalt beräknas det nu röra sig sex familjer i länet, främst kring Vallentuna, Norrtälje och Södertälje.

I Stockholms län har antalet lodjur ökat sedan förra året och SVT följde med till en gångbro i Södertäljetrakten där lodjur fångats på viltkamera.

– Efter avslutad vårräkning, så har antalet lodjur ökat med ytterligare en lodjursfamilj vilket kan tänkas bero på att det finns mycket rådjur att äta och att det inte varit någon skyddjakt här på några år, säger Mikael Fransson, vilthandläggare hos Länsstyrelsen i Stockholm.

Vilthandläggaren Mikael Fransson visar skillnaden i storlek mellan lodjurstassar och vargtassar.

Lodjur i Stockholms län

Länsstyrelsen inventerar lodjuren i länet med hjälp av spår, kameror och via appen Scandobs där allmänheten kan lämna in tips.

Det finns idag sex lodjursgrupper som rör sig i Stockholms län men tre av dem delar område med Uppland och Södermanland. Totalt rör sig ungefär 33 lodjur i Stockholms län i områdena ikring Vallentuna, Norrtälje och Södertälje. En lodjursgrupp beräknas av länsstyrelsen som en mamma och hennes ungar samt en uppskattad beräkning för att få med hannarna.

Följ med till gångbron i skogen som lodjur tycker om att stryka sig mot i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer