Andris Fågelviskare har sett vargarna i Sjundareviret många gånger – hör mer om hans relation till vargarna i klippet. Foto: Pontus Holmgren/SVT

Fågelviskaren om skyddsjakt på Sjundavargen: ”Oroar mig framförallt för alfahannen”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Hansen, även kallad Andris Fågelviskare, har följt vargen i Sjundareviret sedan reviret uppkom och har lyckats se varg flera gånger. I och med länsstyrelsens beslut om skyddsjakt i reviret känner han nu oro för vargfamiljen i området.

– Jag har fått en nära kontakt med vargarna. Man följer deras liv så nära inpå, så det känns som vi är sammanbundna på något vis, säger Andris Fågelviskare.

Efter fem vargangrepp mot får tog länsstyrelsen den 1 oktober ett beslut om skyddsjakt på en vargindivid i Sjundareviret.

– Vi har gjort bedömningen att vi har lagstöd för beslutet och att vargens gynnsamma bevarandestatus inte äventyras av att vi fäller en varg, sa Sara Sundin, chef för enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen Stockholm, när beslutet fattades.

Följ med ut i Sjundaskogen och se bilder på vargarna i området i klippet ovan.

Det här är Sjundareviret

Geografiskt sett går Sjundareviret från E4 mellan Södertälje och Vagnhärad och sträcker sig till sjön Klämmingen i väst.  

Det har funnits varg i området sedan 2014. De första valparna föddes året därpå vilket markerar starten för reviret. Sedan dess har ungefär fyra valpkullar fötts. 

I nuläget finns ungefär 10–12 vargar i reviret, baserat på förra årets inventering.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.