Se vargen som springer inne i hästhagen – ”Vad stor den är” Foto: Privat

Efter flera vargattacker – länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Södermanlands län och i Stockholms län beslutar om att en varg får skjutas i Sjundareviret. Detta då de bedömer att risken för allvarlig skada på boskap är stor i området efter senaste tidens angrepp.

– Vi har gjort bedömningen att vi har lagstöd för beslutet och att vargens gynnsamma bevarandestatus inte äventyras av att vi fäller en varg, säger Sara Sundin, chef för enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Hör mer om Länsstyrelsens beslut i klippet nedan: ”Om vi fortsätter få in rapporter om varg i bebyggelse får vi se om det finns anledning att hantera det på något särskilt sätt.”

Vargarna i Sjundareviret

Under perioden 21 augusti till 24 september har totalt fem vargangrepp skett i området. Alla attacker har skett i anslutning till vatten och enligt DNA-prover har samma varg, revirets alfahane, varit inblandad alla fem gånger. Jakten får ske inom Sjundareviret men endast i fårhagar, eller 200 meter från en fårhage.

– Då har man åtminstone fått en varg som står i begrepp att fälla får. Det är så nära vi kan komma att hitta den skadegörande individen, säger Sara Sundin.

Så här ser området ut för skyddsjakt. Foto: Länsstyrelsen

Skyddsjakten ska ske från och med den 1 oktober, dagen då beslutet togs, fram till den 1 november. Länsstyrelsen beslutar även att motordrivna fordon och rörlig belysning får användas vid skyddsjakten.

I beslutet har de tittat på eventuella andra lösningar såsom att sätta upp rovdjursavvisande stängsel vid gårdarna men bedömt att det inte är möjligt att på kort sikt få upp dessa. Länsstyrelsen konstaterar även att det inte är rimligt att stängsla längs längre vattenlinjer. Därför bedömer de att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet