Peshmerga-konvoj 2016. Foto: Bram Janssen

”Viktigt att stödja ett självständigt Kurdistan”

OPINION · ”Att jämföra den kurdiska konflikten på 90-talet med folkmordet som Baathpartiet/Saddam Hussein bedrev är okunnigt”, skriver Sirwan Dabagh (L).

Sirwan Dabagh
Trafikingenjör och debattör (L)

Jaafar Al-Jabiri, du har rätt! Mellan 1994–1997 stred partierna KDP och PUK i södra Kurdistan (Irak), det handlade om fördelningen av resurser i Kurdistanautonomin. Det är ett blad i vår historiebok vi helst vill göra ogjord, inte glömma.

Men att jämföra denna konflikt med folkmordet på kurderna som Baathpartiet/Saddam Hussein bedrev är okunnigt. Att du dessutom beskriver folkmordet som ”kurdernas lidande” visar var du står. Det är ett intressant ordval, inte minst med tanke på att det är fastslaget i irakisk domstol att Anfal var ett folkmord.
 

Du glömmer skriva om bakgrunden till konflikten. Jag ska inte var långrandig och behöver faktiskt många sidor för att vara frågan rättvis, 1990-talet var en mycket svår tid för folken i södra Kurdistan, 70 procent av befolkningen var i behov av internationellt bistånd för att överleva nödåren (Ingmar Karlsson, Inga vänner utom bergen, 2017).

Bagdad, som de facto ockuperar Kurdistan, har på olika sätt utnyttjat denna sårbarhet. Flera kurdiska partiers företrädare har vänt sig till denna överhöghet i syfte att stoppa krig och folkmord. Det har varit ett misstag, för de förråddes på samma sätt som Jesus förråddes av Judas.


I likhet med Kurdo Baksi befarar jag att minoriteterna i Irak ska drabbas av massmord och folkmord. Det är ju ett återkommande faktum sedan Irak grundades efter första världskriget.


Nyligen kunde man läsa om feylikurder i Bagdad som både dödats och hotats att lämna sin hemstad sedan flera generationer – långt innan Irak ens existerade. Låt oss heller inte glömma hur irakiska armén lämnade folken i sticket i Mosul när IS med buller och bång anlände år 2014. Armén lämnade avancerade vapen efter sig vilket sedan resulterade i att kurdiska Peshmerga-styrkorna inte kunde stå emot IS i Shingal (Sinjar) och att yezidikurderna och assyrierna drabbades väldigt hårt.

Läs också:

”Nu när Daesh drivs ut ur Irak kan det svåra börja”

och

”Väpnad konflikt mellan kurder mer sannolik”

I dag har Mosul tagits tillbaka, men med irakiska trupperna finns extrema shiamiliser, de har tränat krig genom att med händer och tänder slita huvuden av kaniner, katter och hundar! Som husse till två katter gör detta extra ont. Vad är det här för människor som ska ”rädda oss”? Dessa hiskliga monster kommer att vara kvar efter Islamiska Statens fall.

Folken i Kurdistan, med araber, assyrier, syrianer, kaldéer och kurder med flera har enbart ett alternativ och det är att korrigera en av historiens misstag: grundandet av Irak.

Regeringen/folken i Kurdistan bör snarast i ren självbevarelsedrift utropa ett självständigt Kurdistan.

Vi liberaler klubbade vid landsmöte 2015 att vi ska verka för och stödja ett självständigt Kurdistan, som tur är, är det också Centerpartiets politik: ”Rätten till självbestämmande är central. Det blir då självklart för oss att stödja [..] kurdernas [..] rätt till självbestämmande och stödja processer som säkerställer detta”. Min förhoppning är att du, numera, åtminstone släppt konspirationsteorin om att kurderna – egentligen – skapade Islamiska Staten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.