Foto: Hasse Holmberg
Debattinlägg

Vi vill se ett rakt, enhetligt och tryggt pensionssystem

Publicerad

OPINION · ”Ingen ska bli fattigpensionär, men alla ska genom arbete och sparande kunna skaffa sig en ”guldkant” på livets höst”, skriver Göran Dandelo, SPI och MED.

Om debattören

Göran Dandelo
Äldrepolitisk talesperson för SPI Välfärden, Medborgerlig Samling

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Eva Eriksson (SPF Seniorerna) skriver på SVT Opinion om vikten av att riksdagens partier slutar att nonchalera de svenska seniorerna.

”Tro inte att vi kommer att rösta som vi alltid gjort”, skriver hon. Det är bra, mycket bra. Jag har under mer än sju år arbetat för att bygga upp ett politiskt alternativ för oss äldre. Problemet har varit att PRO och SPF aktivt motarbetat ett politiskt parti för seniorerna.

Den aktuella situationen i den svenska riksdagen är att tre partier till vänster lovar skattesänkningar för pensionärerna, men höjer dem istället. Det rör sig inte enbart om diverse punktskatter utan även skatter som direkt slår mot våra äldre.

Den höjda skatten på arbete som utförs av människor över 65 år och den kraftiga höjningen i beskattningen av pensioner till utlands bosatta, är två exempel.

De fyra borgerliga partierna har knutit upp sig till ett avtal som innebär att de inte ens debatterar dessa skattehöjningar, utan låter dem passera i tysthet.

Så vad är det då Eva Eriksson antyder? Att vi äldre ska rösta på det åttonde partiet? Att vi ska lägga våra röster på ett parti som inte kommer att få något avgörande inflytande och som troligtvis inte ser äldrepolitiken som ett prioriterat område?

SPI Välfärden och Medborgerlig Samling har beslutat att samarbeta i den uttalade viljan att bli ett alternativ till en riksdag som blivit handlingsförlamad.

I detta samarbete kommer vi att sätta politiken för våra äldre som en av de viktigaste frågorna. Äldrepolitiken har fått ett stabilt ”hem” i ett parti som kommer att vara ett tydligt alternativa för våra äldre väljare.

I Almedalen talade flera partier om den framväxande underklassen bland de nyanlända från Mellanöstern och Afrika. Stora riktade insatser måste göras för att detta inte ska bli verklighet.

Jag kan då tillägga att vi redan har en underklass som växer i vårt land – pensionärerna. Antalet svenska pensionärer som lever under EUs fattigdomsgräns är nu över 350.000 och ökar ständigt.

Kommande generationer pensionärer kan se fram emot en allmän pension som ligger ner mot 35% till 40% av slutlönen. Pensionerna har därför kompletterats med ett lappverk av olika bidragssystem som garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

SPI och MED vill se ett rakt, enhetligt och tryggt pensionssystem med en bas och individuell möjlighet att bygga på sin pension.

Ingen ska bli fattigpensionär, men alla ska genom arbete och sparande kunna skaffa sig en ”guldkant” på livets höst. För dagens pensionärer måste det till ett kraftigt ökat grundavdrag i skatten på pensionerna, för att de inte ska fortsätta som en underklass.

Rätten till äldreboende och tandvård i sjukförsäkringen är andra delar som vi nu arbetar in i vårt äldrepolitiska program. Medborgerlig Samling ska fylla tomrummet i svensk äldrepolitik och leverera konkreta förslag till en negligerad väljargrupp. Vi är det alternativ som SPF Seniorerna efterlyser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.