SD:s ledare Jimmie Åkesson. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Debattinlägg

”Sverige kan inte hantera fortsatt massinvandring”

Publicerad
MIGRATION ·

”Genom sin migrationspolitik har regeringen försatt Sverige i ett kristillstånd. En ursäkt vore på sin plats. Men istället hävdade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens i onsdags att han är stolt. Vi måste sätta stopp nu”, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Markus Wiechel (SD).

Om debattörerna

Jimmie Åkesson
Partiledare Sverigedemokraterna
Markus Wiechel
Migrationspolitisk talesperson (SD)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Fjolårets inströmning av migranter har lett till stora påfrestningar för många svenskar. Enligt en rad undersökningar under lång tid ökar otryggheten i Sverige.

Enligt en nyligen uppmärksammad undersökning som genomfördes av Inzio i mars är var annan kvinna rädd för att gå själv på stan efter mörkrets inbrott.

Efter en våg av sexuella övergrepp runt om i landet tvingas numer polis patrullera bland annat på Eriksdalsbadet i Stockholm. Detta är bara två exempel i raden av ett stort antal allvarliga försämringar.

Genom sin migrationspolitik har regeringen försatt Sverige i ett kristillstånd. En ursäkt vore på sin plats. Men istället hävdade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens i onsdags, apropå den katastrofala invandringspolitiken att han är ”stolt”. 

Regeringen har tidigare uppgivit att man varit ”naiv” ifråga om asylinvandringens konsekvenser. Att man nu känner sig stolt bådar inte heller det gott för Sveriges fortsatta utveckling – istället för att erkänna sina misstag verkar man angelägen att upprepa dem.

Morgan Johansson underströk nämligen i onsdagens presskonferens att de aviserade åtstramningarna bara är tillfälliga och att den så kallade flyktingpausen kommer att användas för att öka kapaciteten att ta emot ännu fler asylsökande.

Beteckningen flyktingpaus är samtidigt något av ett önsketänkande. Det bygger på en förhoppning om att de redan försenade åtstramningarna i migrationspolitiken ska ”pausa” asyltrycket mot Sverige.

Tyvärr kommer detta inte att ske då de ursprungliga förslagen vattnats ur i allt för hög grad. Regeringen förenklar bland annat för att de som kommer hit utan att vara flyktingar ska kunna ta hit sina anhöriga.

Möjligheten att ta sin familj till Sverige är en av de viktigaste pull-faktorerna som motiverar migranter till att genomföra livsfarliga resor över Medelhavet.

I tider då våra nordiska grannar och resten av EU begränsar pull-faktorerna fortsätter Sverige att framstå som ett attraktivt resmål med generösa regler – trots regeringens löften om att lägga sig på ”EU:s miniminivå.”

Under pressträffen aviserade migrationsministern dessutom att regeringen ändrat sig, och att Sverige nu ska fortsätta att bevilja uppehållstillstånd åt människor på grund av synnerligen ömmande omständigheter – på inrådan av Migrationsverket.

Enligt Morgan Johansson så sker det ändå inte i så många fall idag. Sanningen är dock att år 2014 fick en majoritet av så kallade ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan stanna i Sverige just på den grunden.

År 2015 kom 23480 ensamkommande asylsökande från Afghanistan som sökte asyl som underåriga – drygt 66% av totalt 35369 ensamkommande barn.

En grupp som uppmärksammats bland annat efter händelserna i Kungs trädgården och skandalerna med uppenbart vuxna män som kunnat ljuga sig till uppehållstillstånd som minderåriga.

Det är inte svårt att lista ut vilka effekter den här typen av signaler kommer att ge. Att Sverige fortsätter framställa sig som det mest generösa landet gör att fler söker sig hit.

Detta konstaterade Morgan Johansson själv under gårdagens presskonferens. Med ökade incitament och bristande regelverk kommer massinvandringen till Sverige att fortsätta.

Det som hittills kallats en ”kris” är bara början. Under förra året ankom drygt 160 000 människor och i år beräknas mellan 70 000 och 140 000 anlända.

Till detta kommer minst lika många anhöriga. Migrationsministern var dock fortsatt stolt och sade självsäkert att ”vi ska klara det.” Johansson berättade inte vilka som inkluderas i detta ”vi” och om det finns någonting som överhuvudtaget tyder på att ”vi” kommer att klara det.

Tyvärr blev han inte heller ombedd av någon journalist på plats att utveckla sin analys. Det är obegripligt att regeringen låter den oansvariga invandringspolitiken fortsätta.

De åtgärder som presenterats är inte tillräckliga. Istället bäddar regeringen nu för en upprepning av höstens katastrofläge med otrygghet, försämrad välfärd och med kommuner som går på knäna.

Vi måste sätta stopp nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet