Foto: Darko Vojinovic, Dan Hansson / SvD / TT
Debattinlägg

”SVT, ni kan bättre än så!”

”Vi vill uppmana SVT att sluta gömma sig bakom gråzoner i avtal, gråzoner som ökar musikskaparnas systematiska anonymisering och istället verka för ett medvetet synliggörande av kreatörerna”, skriver tonsättare och kompositörer, verksamma inom film och tv.

På SVT Opinion 16 augusti kritiserar vi – 15 musikskapare verksamma inom film och tv – SVT för att systematiskt kränka våra konstnärliga rättigheter genom att underlåta att ge oss vår lagstadgade rätt till Credit.

I sitt svar 17 augusti förmedlar SVT genom sin förhandlingschef Rebecca Barzegar att det i vissa fall kan finnas möjligheter för public servicebolaget att slippa namnge upphovspersonerna bakom ett musikaliskt verk.

Men varför vill SVT slippa det?

Vi har förståelse för att det ibland är svårt att namnge alla musikskapare. Ibland räcker inte tiden eller utrymmet till, och då får man såklart försöka hitta alternativa lösningar, inget konstigt med det. Det vi lyfter i vårt debattinlägg är dock är något helt annat.

Det vi pekar på är en farlig tendens från SVT:s sida att i allt högre utsträckning ignorera vår lagstiftade rätt till Credit.

SVT har gått från att vara lite slappa ibland till en medveten respektlöshet mot en viktig del av upphovsrättslagen: den ideella rätten.

Nästan dagligen kränker SVT denna rättighet genom att anlita företag vars hela affärsidé kräver att vi fråntas rätten att namnges som skapare till våra musikaliska verk.

Och ska vi av Rebecca Barzegar svar tolka det som att SVT tycker att upphovspersonerna till viss sorts musik, till exempel bakgrundsmusik, inte är värda att nämnas? Vad blir nästa musikområde som SVT väljer att degradera undrar vi då? Barnmusik?

SVT:s chefsförhandlare säger: ”I de fall SVT medvetet inte anger upphovsman följer vi alltså lag och avtal”.  

På det svarar vi: SVT, ni kan bättre än så!

Vi vill istället uppmana SVT att sluta gömma sig bakom gråzoner i avtal, gråzoner som ökar musikskaparnas systematiska anonymisering och istället verka för ett medvetet synliggörande av kreatörerna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.