Debattinlägg

Till mina sexköpare

PROSTITUTION ·

Tanja Rahm om sina erfarenheter som prostituerad i tre år:

Texten publicerades i januari 2014

Kära sexköpare. Om du tror att jag någonsin kände någon sexuell lust för dig, så har du väldigt fel. Inte en enda gång gick jag till jobbet med en känsla av lust. Det enda jag ville var att tjäna snabba pengar. Förväxla det inte med lätta pengar, för lätta var de inte. Men snabba, ja… Jag lärde mig många tricks för att få dig att komma så snabbt som möjligt, så jag skulle slippa ha dig ovanpå mig, under mig eller bakom mig.

Nej, jag blev inte heller tänd under tiden. Jag var bara bra på att spela den rollen. Det var också en övning i multitasking. För när du låg där, var mina tankar på ett annat ställe. En plats där jag inte behövde tänka på att jag tillät dig att suga min självrespekt ur mig, utan att du ens såg mig i ögonen i tio sekunder.

När du trodde att du gjorde mig en tjänst genom att betala mig för en halv- eller en hel timme, så har du fel. Jag ville i själva verket hellre göra det snabbt: snabbt in och snabbt ut.

När du trodde att du skulle vara den heliga frälsaren som frågade vad en härlig tjej som jag gjorde där, tappade du direkt glorian när du direkt efter bad mig att lägga mig ner på rygg, och därefter uppmärksammade hela min kropp genom dina beröringar. Jag hade faktiskt föredragit om du lagt dig rakt ned och låtit mig göra arbetet.

När du kom till mig för att styrka din maskulinitet, genom att se om du skulle kunna få mig att komma, så ska du veta att jag fejkade så mycket att jag borde få en guldmedalj. Vad hade du räknat med?

Du var kanske nummer tre, nummer fem, eller nummer åtta den dagen. Trodde du verkligen att jag mentalt eller fysiskt skulle kunna tända på ett samlag tillsammans med en man jag inte själv valt? Nej du. Mitt underliv brann. Av glidmedel och av kondomer.

Och jag var trött. Så trött att jag var tvungen att kämpa för inte stänga ögonen, därför att jag riskerade att somna – under tiden gick mitt stönande på rutin.

Jag var likgiltig inför dina försvarstal. Att det var bara för att din fru hade foglossning, och att du inte kunde klara dig utan sex. Eller när du hade andra dumma förklaringar till varför du betalade mig för att få ha sex med mig. Du trodde att jag förstod dig, men då ljög jag bara. Jag hade bara förakt för dig. Samtidigt dödade du någonting inuti mig. Du sådde ett litet tvivel i mig. Kanske var alla män lika cyniska och otrogna som du.

När du berömde mitt utseende, min kropp, eller mina sexuella förmågor kunde du lika gärna spytt på mig.

Du såg nämligen inte människan bakom. Du såg bara det som bekräftade din bild av den kåta kvinnan med omättlig sexlust. Och i verkligheten sa du inte ens de sakerna jag ville höra – bara de saker du själv längtade efter att höra. Det som bekräftade din bild, och som gjorde att du inte behövde ta ställning till varför jag hamnat där, bara 20 år gammal. I grund och botten var du likgiltig. För du hade bara ett mål, och det var att bevisa din makt: att få använda min kropp när det passade dig.

När det kom lite blod på kondomen, var det inte för att jag just då hade råkat få mens. Det var för att min kropp var en maskin som inte kunde stängas av till följd av en månatlig cykel. Därför stoppade jag helt enkelt upp en natursvamp i underlivet, så att jag kunde ligga kvar. Och nej, jag gick inte hem efter att du har gått. Jag fortsatte mitt jobb, och lurade i nästa kund exakt samma historia – att mensen precis kommit. Och de var allihopa för upptagna av sin egen kåthet för att stoppas av en liten droppe blod.

När de kom med olika underkläder, utklädningar eller annat, och ville leka erotiska rollspel, tog maskinen inom mig över igen. Jag avskyr dem och deras sjuka fantasier. Samma sak gäller när de log med hela ansiktet och påpekade att jag liknade en 17-åring. Situationen blev inte bättre av att de själva var 50, 60 eller 70 år.

När du med jämna mellanrum försökte överskrida mina uppsatta gränser genom att kyssa mig, sticka upp fingrarna i mig, eller ta av kondomen – även om du mycket väl visste att det inte var tillåtet – så var det bara ett test av min förmåga att säga ifrån. Och du njöt när jag inte var tydlig nog, eller var på väg att vara överseende. Sedan använde du det på ett sjukt sätt, för att komma tillbaka och se hur mycket makt du hade, och hur långt du kunde gå. När jag äntligen sa ifrån, och gjorde klart att du inte fick komma tillbaka om du inte respekterade mina gränser, så satte du en ära i att förnedra mig och min roll som prostituerad. Du pratade med mig på ett nedsättande sätt, var hotfull och grov.

När du köper sex säger det väldigt mycket om dig, din människosyn och din sexualitet.

I mina ögon är detta ett jättestort svaghetstecken, ihop med ett sjukt behov av makt och status. Du menar att du har rätt till det. De prostituerade finns ju där i alla fall. Men vet du vad?

Prostituerade är bara där för män som du. Män som står i vägen för ett sunt och respektfullt förhållande mellan män och kvinnor. Prostituerade existerar bara för att män som du tror att ni har rätt till att få era sexuella behov tillfredsställda i andra människors kroppsöppningar.

De prostituerade är bara där för att du och dina likasinnade påstår att er sexualitet kräver att ni har tillgång till sex när det passar er. De prostituerade är bara där för att ni har en nedsättande syn på kvinnor, och är mer upptagna av era egna sexuella behov, än den relation som de sexuella relationerna befinner sig i.

När du köper sex säger det att du inte har funnit kärnan i din egen sexualitet. Jag tycker synd om dig. Verkligen. Att du är så medelmåttig att du tror att sexualitet handlar om att få utlösning i en främmande kvinnas vagina. Och om just den inte är inom räckhåll, är det aldrig längre bort än att du kan köra ner på en gata, betala en annan främmande kvinna, och tömma dig i en plasthylsa i hennes kroppsöppning.

Du måste vara en föraktfull och frustrerad man. En man som inte är i stånd att skapa djupa och nära relationer, där samhörighet betyder mer än en utlösning. En man som aldrig pratar om sina känslor, utan istället kanaliserar dem ned till sina könsdelar för att få utlopp den vägen. Din maskulinitet kan inte vara stor. En maskulin man vill aldrig någonsin nedvärdera sig till den grad att han skulle betala för sex.

Angående din människosyn, så tror jag att även du har gott i dig. Jag vet att du innerst inne har ett samvete. Att du i ditt stilla sinne tänkt att det du gjort var oetiskt och omoraliskt.

Jag vet också att du försvarat dina handlingar, och säkert också förklarat dem, med att du ju behandlat mig bra – var snäll och tillförlitlig, ville aldrig vara elak mot mig, eller gå över mina gränser. Men vet du vad? Det är bara ansvarsavsägande.

Du vägrar att se verkligheten i ögonen. Du inbillar dig att de du köper inte är en handelsvara. Att de inte är tvingade ut i prostitution. Kanske tänker du till och med att du gör mig en tjänst – att du ger mig ett andrum genom att prata om vädret, och massera mitt underliv innan du penetrerar det. Men det är ingen tjänst. Det du gjorde var att bekräfta mina misstankar om att jag inte var värd mer än så. Att jag var en maskin som bara tjänade till att låta andra utnyttja min sexualitet.

Jag har många erfarenheter av prostitution. Det gör det möjligt för mig att skriva detta brev till dig. Men det är också ett brev jag helst hade varit utan. Det är en erfarenhet jag helst hade varit utan. Även om du trodde att du var en av de snälla kunderna.

Det finns inga snälla kunder. Det finns bara kunder som bekräftar kvinnornas negativa syn på sig själva.

Vill du inte ta mig i handen och se mig som den människa jag är, bakom mitt yttre? Låt oss tillsammans göra en skillnad för framtiden. Låt oss ropa högt till våra vänner, våra chefer, våra företag, våra politiker, och inte minst: till de prostituerade.

Låt oss ropa i kör att sex ska ha med privatlivet att göra. Låt oss ropa att sex inte är en vara, men att det kan ha stora mänskliga kostnader om det behandlas som en. Låt oss ropa till världen att pengar och sex inte hör ihop. Sex bör pågå under helt annorlunda – och ömsesidiga – förhållanden. Då kommer du vinna tillbaka respekten från mig, och jag kommer se dig som den människa du är – och inte som sexkunden som lät sig hänföras av en illusion.

Vänliga hälsningar,
Tanja Rahm

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.