Torskbeståndet i Östersjön är på gränsen till kollaps, skriver Håkan Wirtén och Anders Alm vid Världsnaturfonden WWF. Foto: WWF/Saga Sandin
Debattinlägg

WWF: ”Östersjötorsken riskerar att försvinna för alltid”

Publicerad

”Östersjötorsken – som har en mycket viktig funktion för att bevara balansen i Östersjöns ekosystem – riskerar att försvinna för alltid”, skriver Håkan Wirtén och Anders Alm vid Världsnaturfonden WWF.

Om debattörerna

Håkan Wirtén
Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
Anders Alm
Östersjöexpert, Världsnaturfonden WWF

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Torskbeståndet i Östersjön är på gränsen till kollaps. Flerårigt överfiske, miljöproblem och bristande fiskeriförvaltning med politiskt fulspel har gjort att ett fiske som blomstrade för trettio år sedan riskerar att förloras helt.

Nu måste torsken få en respit för att ha en chans att återhämta sig.

Enligt WWF:s Östersjökompass finns det nu en överväldigande majoritet i riksdagen för att Sverige ska driva frågan om ett bottentrålfiskeförbud på Östersjötorsk inom EU. På WWF:s enkät svarar samtliga partier inom de röd-gröna och Alliansen att de är för ett förbud att bottentråla efter torsk. Förhoppningsvis blir detta också Sveriges position i höstens kvotförhandlingar.

ICES vetenskapliga råd inför fiskeriförhandlingarna understryker ytterligare en gång den kritiska situationen för torsken i Östersjön. Sverige kan dock inte agera på egen hand i torskfrågan utan behöver stöd av flera Östersjöländer – därför bör Sverige agera inom EU.

Inför höstens kvotförhandlingar är det hög tid för ansvarig minister och regeringstjänstemän att tillämpa en ny ansats: Istället för att åka till förhandlingarna med ett så öppet mandat som möjligt för att vara förhandlingsbara in i det sista, bör Sverige agera som föregångare. Någon måste våga ta första steget.

Inför detta möte måste Sverige klargöra sin ståndpunkt om införandet av ett trålfiskestopp för torsk, i god tid prata ihop sig med potentiellt likasinnade länder och EU-kommissionen samt agera kraftfullt under förhandlingarna.

Med en så klar riksdagsmajoritet borde Sveriges position vara solklar. Traditionellt har dock förberedelserna inför kvotförhandlingarna skett i det fördolda och präglats av att Sveriges position inte ska sticka ut för då får man inte vara med i slutförhandlingarna. I förhandlingen förvandlas därmed Östersjöns olika fiskarter till anonyma spelbrickor där socioekonomiska hänsyn väger betydligt tyngre än en enskild arts faktiska överlevnad och ekosystemets välmående.

Inget land vågar då ta första steget och resultatet blir en kvotsättning som leder till ständigt ökat tryck på torskbestånden.

Men Östersjötorsken – som har en mycket viktig funktion för att bevara balansen i Östersjöns ekosystem – riskerar att försvinna för alltid.

WWF förväntar sig därför att Sverige i EU:s kvotförhandlingar följer riksdagsmajoritetens vilja och förordar ett bottentrålförbud för Östersjötorsk – för att skydda torsken och Östersjöns ekosystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.