”Annie Lööf måste hålla samman sitt parti, och det har funnits ett starkt internt tryck att säga ja till förslaget”, skriver Ulf Bjereld. Till höger Annie Lööf (C) efter beskedet om att partiet stödjer regeringens lagförslag om ensamkommande. Foto: Johan Wingborg / Göteborgs universitet, Akvelina Smed / TT
Debattinlägg

Bjereld: ”Centerns ja visar på spricka i alliansen”

”Beslutet visar att det finns möjlighet för samarbete över blockgränsen, för en human och rättssäker asyl- och flyktingpolitik. Jag kan tänka mig att många anhängare av en human flyktingpolitik inom Liberalerna och Kristdemokraterna ser med avund på Centerpartiets ställningstagande i denna fråga”, skriver professor Ulf Bjereld (S).

Om debattören

Ulf Bjereld
Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande Socialdemokrater för tro och solidariet 

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag meddelade Centerpartiet att partiet säger ja till det rödgröna lagförslaget som ger 9 000 unga ensamkommande en ny chans att skapa sig en framtid i Sverige. Det är bra.

Beslutet visar att det finns möjlighet för samarbete över blockgränsen, för en human och rättssäker asyl- och flyktingpolitik.

Många av de unga ensamkommande som innefattas av förslaget har stått inför hotet att tvångsutvisas till krigets och terrorns Afghanistan.

Lättnaden över att de får en ny chans innefattar också de 10 000-tals personer för vilka dessa unga ensamkommande människor hunnit bli en del av deras familj, vänkrets och gemenskap.

Beslutet visar också att politisk kamp kan löna sig.

Processen har varit lång och svår, och en ny nätverksbaserad folkrörelse till stöd för dessa unga har vuxit fram.

Jag hoppas och tror att alla de människor som engagerat sig i för de unga ensamkommandes sak nu får styrka och hopp att fortsätta sitt arbete för en svensk human och rättssäker asylpolitik.

Beslutet att säga ja till det rödgröna lagförslaget var inte helt enkelt att fatta för Centerpartiet.

Genom att säga ja synliggör Centerpartiet den spricka som finns inom Alliansen i en av valets allra viktigaste frågor.

Allianskollegor i Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna har varit oerhört hårda i sin kritik av det lagförslag som Centerpartiet nu säger ja till. Men Annie Lööf måste också hålla samman sitt parti, och det har funnits ett starkt internt tryck i Centerpartiet att säga ja till förslaget.

Jag kan också tänka mig att många anhängare av en human flyktingpolitik inom Liberalerna och Kristdemokraterna ser med avund på Centerpartiets ställningstagande i denna fråga.

Lagförslaget har sina brister, inte minst eftersom det hänger samman med den tillfälliga lagen om flyktingmottagning som antogs 2016 och som även den utsattes för hård kritik av Lagrådet.

Jag noterar att många av dem som nu lyfter fram Lagrådets kritik av det rödgröna lagförslaget inte var lika tydliga i sin kritik när den tillfälliga lagen röstades igenom. För att uttrycka det milt.

Det ska vara ordning och reda i den svenska flyktingpolitiken, säger Stefan Löfven.

Javisst.

Och bästa sättet att skapa ordning och reda är att arbeta med permanenta uppehållstillstånd och en underlättad anhöriginvandring.

Dessa åtgärder underlättar integrationen och avlastar rättsväsendet.

Jag hoppas att dagens beslut inte bara ska glädja alla de människor som nu får möjlighet till en ny framtid i Sverige, utan också kan bli början på en blocköverskridande samverkan mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet för en human och rättssäker asyl- och flyktingpolitik.

Sverige –  vårt växande hem – bör vara en förebild för resten av Europa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.