Centerns ledare Annie Lööf släpper igenom regeringen förslag om ensamkommande flyktingbarn. Foto: TT

Centerpartiet säger ja till regeringens lagförslag om unga ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet är kritisk mot regeringens lagförslag om att ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier – men väljer ändå att stöda propositionen.

– De medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det, säger partiledaren Annie Lööf.

I och med lagförslaget – som mött hård kritik både från Lagrådet och Polismyndigheten – hoppas regeringen att omkring 9 000 unga ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli.

Vänsterpartiet stöder förslaget, men för att det ska få majoritet i riksdagen krävs även att Centerpartiet säger ja. De andra oppositionspartierna har redan sagt att de tänker rösta nej.

Har rotat sig i samhället

Vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen kallade Annie Lööf förslaget för ”riktigt dåligt”, men sade samtidigt att partiet ger sitt stöd.

– Centerns linje under många år har varit att de unga som var minderåriga när de kom och som drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det, sade hon.

Hon menar att många unga redan har rotat sig i det svenska samhället och lärt sig svenska.

– Vi gör det för att de medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget. De unga asylsökande som hamnat i kläm genom hastigt förhastade tillfälliga lagstiftningar, långa handläggningstider ska inte straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt regelverk.

Samtidigt hävdar hon att partiet egentligen ville gå en annan väg än via gymnasielagen, och i stället använda sig av ”särskilt ömmande skäl” som grund.

Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, är mycket glad över Centerpartiets ja och menar att det är en seger för humanismen.

Det här är en dag då vi humanister kan andas ut, säger han.

V vill ha amnesti

Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen säger att man kommer att rösta igenom förslaget, men vill ha en generösare tidsgräns. Enligt regeringsförslaget omfattas ensamkommande som registrerat sin ansökan före den 24 november 2015, men Vänsterpartiet vill ha en gräns så att alla som väntat i minst ett år ska få stanna.

– Vi kommer att komma med en hel del bra ändringsförslag men vi kommer inte yrka avslag, säger Christina Höj Larsen till SVT Nyheter.

Regeringens lagförslag

En ensamkommande som fått ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda:

  • Den ensamkommandes asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015.
  • Den ensamkommande ska ha anvisats boende i en kommun, vilket innebär att personen inte har bedömts som uppenbart vuxen.
  • Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader och beslutet ska ha tagits tidigast den 20 juli 2016.
  • Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år
  • Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.
  • Även en annan motsvarande utbildning på heltid eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux på heltid omfattas.
  • Utlänningen ska också klara en vandels- och säkerhetsprövning
  • En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

I det utkast till lagrådsremiss som justitiedepartementet nu skickar ut på remiss uppskattas 9 000 ensamkommande kunna komma att omfattas av lagförslaget.

Bara i år bedöms de extra kostnaderna kunna uppgå till över 400 miljoner kronor om man räknar in statens och kommunernas kostnader, samt kostnader för studiestöd.

Under 2019 bedöms de kostnaderna kunna bli över 1,6 miljarder kronor.

”Mot bakgrund av svårigheten att bedöma de ekonomiska effekterna av förslaget kan regeringen behöva återkomma till riksdagen om behov av ytterligare anslagsökningar”, står det i förslaget.

Källor: Justitiedepartementet och TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.