Allianskollegorna kritiserar Centerpartiets besked. Foto: TT

Ebba Busch Thor: Beslutet är omoraliskt och godtyckligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Centerpartiet stödjer regeringens förslag om att ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Beskedet får oppositionspartierna att reagera.

Lagrådet och Polismyndigheten har varit kritiska till lagförslaget, trots det meddelade Centerpartiet i dag att man säger ja till det.

De andra oppositionspartierna har redan sagt att de tänker rösta nej. Men i och med C:s besked finns det nu en majoritet i riksdagen.

”Populistiskt parti”

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, menar att Centerpartiets besked inte är oväntat, men anmärkningsvärt.

– Centerpartiet är ett naivt och populistiskt parti som låter känslor gå före lag och rätt. Ska man säga något positivt, så är det att det nu är uppenbart att Alliansen inte längre existerar, säger hon.

– Det är ett problem att Centerpartiet väljer att fatta det här beslutet, för det påverkar trovärdigheten för Alliansen. Det sänder också ut signaler att man kan få uppehållstillstånd om man uppehållit sig tillräckligt länge i Sverige, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Busch Thor starkt kritisk

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kallar Centerpartiets beslut för märkligt och omoraliskt.

– Det är märkligt att man låter de som fått avslag stanna framför att möjliggöra återförening för familjer. Beslutet är omoraliskt och godtyckligt. Det här kan låta som att det är en amnesti, men det är ett falskt löfte. Chansen att de här personerna ska klara skolan och få jobb är inte stor och de kommer då inte få stanna permanent. Vi vill värna asylrätten och låta de som har skyddsbehov stanna, inte de som fått avslag i tre instanser.

”Vi beklagar”

Även Liberalernas riksdagsledamot Fredrik Malm är kritisk.

”Liberalerna värnar asylrätten och står bakom ett regelverk som är rättssäkert och rättvist och där skyddsbehov står i centrum. Vi beklagar att det nu tycks finnas majoritet i riksdagen för en ordning som går rakt på tvärs mot detta och där Lagrådets kritik helt nonchaleras”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer